Dostupni linkovi

Preminuo košarkaš Bora Stanković


Košarkaš Bora Stanković
Košarkaš Bora Stanković

Borislav Stanković, dugogodišnji generalni sekretar Svetske košarkaške federacije FIBA, preminuo je u Beogradu u 95. godini, saopštio je Košarkaški savez Srbije.

Na poziciji generalnog sekretara FIBA Borislav Bora Stanković bio je od 1976. do 2002. godine, bio je član Međunarodnog olimpijskog komiteta MOK, počasni predsednik Košarkaškog saveza Srbije i počasni generalni sekretar FIBA.

Stanković je bio nosilac najvećih nacionalnih priznanja, član Najsmitove „Kuće slavnih“ u Springfildu i FIBA „Kuće slavnih“ u Ženevi. Jedan je od osnivača Košarkaškog kluba Crvena zvezda, reprezentativac Jugoslavije i čovek koji je postigao prvi koš u istoriji Svetskih prvenstava.

U njegovoj eri na funkciji u FIBA, u košarkašku su uvedene linija za šut za tri poena, nove dimenzije terena i sistem igranja na četiri četvrtine kako bi se igra približila američkoj NBA košarci.

Tokom igračke karijere od 1946, do 1953. nastupao je za Crvenu zvezdu, Železničar i Partizan, u kom je bio i trener. Trenerskim poslom se bavio do 1970, stvorio i deset godina predvodio OKK Beograd, dok je u Italiji osvojio titulu sa Kantuom. Po tri puta je bio šampion Jugoslavije kao igrač i trener, uz dva Kupa Jugoslavije.

Bora Stanković ukupno je učestvovao na 28 evropskih prvenstvava, po 14 svetskih i Olimpijskih igara i na 12 kongresa FIBA.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici povodom smrti Borislava Stankovića.

"Primite izraze mog najdubljeg poštovanja i saučešća povodom Borine smrti, jer je on bio i uvek će ostati jedna od najistaknutijih ličnosti naše i svetske košarke. Bora je obeležio čitavu epohu u istoriji sporta na ovim prostorima, a svojim autoritetom i profesionalizmom dao je nemerljiv doprinos najvišim svetskim institucijama poput FIBA i Međunarodnog olimpijskog komiteta", naveo je Vučić.

XS
SM
MD
LG