Dostupni linkovi

Pet žena poginulo prilikom granatiranja u blizini Tripolija


Dečaci stoje pored porušene kuće nakon bombardovanja u gradu Abu Slim u Libiji
Dečaci stoje pored porušene kuće nakon bombardovanja u gradu Abu Slim u Libiji

Pet žena je poginulo, dok je pet ranjeno, uključujući i jedno dete, u granatiranju njihovih kuća u glavnog grada Libije Tripolija, saopštio je zvaničnik libijske vlade koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Minobacačke granate pogodile su civilne kuće kasno sinoć u gradovima Ain Zara i Bin Gahsir, južno od prestonice.

“U napadima su stradale isključivo žene”, izjavio je portparol vlade sa sedištem u Tripoliju, koju podržava međunarodna zajednica, Amin al-Hašemi.

Libija je podeljena između dve vlade, jedne na istoku i druge na zapadu zemlje.
U Libiji se vode oružani sukobi između Libijske nacionalne armije (LNA), koja je na istoku države, a koju predvodi penzionisani general Khalifa Haftar, i međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

Libijsku nacionalnu armiju podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok su Turska i združene borbene jedinice iz Sirije na strrani Vlade nacionalnog jedinstva.

Poslednji talas sukoba, koji s prekidima traju od rušenja režima Moammara Gaddafija 2011, pokrenuo je Haftar prošlogodišnjim napadima na Tripoli u kojoj je stradalo stotine civila, dok je desetine stotina njih raseljeno.

Ranije ove godine, svetski lideri zasedali su u Nemačkoj kako bi posredovali u prekidu vatre između zaraćenih strana u Libiji, ali do sada diplomatski napori nisu uspeli da dovedu do prestanka nasilja.

XS
SM
MD
LG