Dostupni linkovi

Suzavac i vodeni top na granici Grčke i Turske


Policija na grčkoj granici s Turskom koristila je u srijedu navečer suzavac i vodeni top da bi odvratila stotine migranata zbijenih na turskoj strani koji su pokušali srušiti graničnu ogradu i ući u Grčku.

Sukobi su se dogodili u blizini graničnog prijelaza Kastanies.

Grčka policija priopćila je da su turske vlasti također ispalile suzavac, ali gađajući grčke snage, a migranti su kasnije zapalili vatru na turskoj strani ograde.

Slični sukobi dogodili su se pred zoru u srijedu, a trajali su blizu dva sata.

Procjenjuje se da je približno 2.000 migranata utaboreno s turske strane granice već tjednima, od kada je Turska proglasila svoju granicu prema Europi otvorenom i pustila migrante i izbjeglice koji žive u Turskoj da pokušaju prijeći u Grčku.

Deseci tisuća ljudi uputili su se prema granici, unatoč inzistiranju Grčke da njezina istočna granica s Turskom, koja je i vanjska granica Europske unije, ostaje zatvorena.

Taj korak uslijedio je nakon višemjesečnih prijetnji turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će dozvoliti milijunima izbjeglica da uđu u Europu, osim ako EU ne pruži veću podršku Turskoj.

Unija kaže da se drži sporazuma s Turskom iz 2016. godine, prema kojem ona daje milijarde eura u zamjenu da Turska brine za više od 3,5 milijuna izbjeglica iz susjedne Sirije.

Turska je u srijedu izjavila da zatvara svojih šest kopnenih i morskih graničnih prijelaza s Grčkom i Bugarskom, u nastojanju da obuzda širenje novog korona virusa.

Međutim, visoki turski dužnosnik rekao je kako ta mjera ne znači da Ankara odustaje od svoje politike da migranti napuste Tursku.

Granice su pune ljudi, a ne robe za prijevoz, dodao je jedan dužnosnik.

Nasilje na granici dogodilo se nekoliko sati nakon što je Erdogan održao video-konferenciju s čelnicima Francuske, Njemačke i Velike Britanije o migrantskoj krizi.

Nije poznato šta je postignuto u tom razgovoru.

Više od 9.300 migranata i izbjeglica je ove godine stiglo iz Turske u Grčku, uglavnom na istočne otoke.

XS
SM
MD
LG