Dostupni linkovi

Evrovizija otkazana zbog korona virusa


Jedan od nastupa na Evroviziji u Portugalu 2018. godine
Jedan od nastupa na Evroviziji u Portugalu 2018. godine

Takmičenje za pesmu Evrovizije za 2020. godine je otkazano zbog pandemije korona virusa, saopštila je Evropska radiodifuzna unija (EBU).

Takmičenje je trebalo da se održi u Roterdamu od 12 do 16. maja.

Odluka o otkazivanju je doneta zbog restriktivnih mera povodom borbe protiv korona virusa koje su uvele holandske vlasti, kao i zbog sveopšte pretnje po zdravlje izvođača, organizatora i ostalih posetilaca.

“Veoma smo ponosni na takmičenje Evrosong, koje 64 godine ujedinjuje ljude širom Evrope. Duboko smo razočarani ovakvom situacijom”, navodi čelnik Evrosonga Jon Ola Sand u saopštenju za javnost.

EBU trenutno pregovara sa domaćinima da li je moguće da se takmičenje održi sledeće godine u Roterdamu.

“Žao nam je zbog ove situacije, ali vam obećavam da će se takmičenje za pesmu Evrovizije vratiti jače nego ikad”, poručuje Sand.

Organizatori nisu želeli da događaj odlože za kasnije ove godine, jer EBU ne može da garantuje da je, usled neizvesnoti koju donosi korona virus, moguće organizovati tako kompleksan medijski događaj.

Takođe, za EBU nije bilo prihvatljivo ni da se događaj održi bez publike, kao ni da se nastupi izvođača emituju iz različitih država.

“Misija Evrovizije je da okupi umetnike, delegacije i fanove iz svih krajeva sveta na jednom mestu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje i da je Evrovizija jedinstveni format međunarodnog programa koji se emituje uživo i kao takav nema odgovarajuću alternativu.

XS
SM
MD
LG