Dostupni linkovi

Delimičan oporavak berzi nakon istorijskog pada


Vrednost akcija na američkim berzama porasla je utorak – oko pet odsto - nakon što su u ponedeljak pale najviše u jednom danu od takovzanog “crnog ponedeljka” 1987.

Razlog za skok akcija u utorak jesu mere američkih Federalnih rezervi (FED) kupovine kratkoročnih korporativnih dugova u nadi da će kompanije moći da nastave da plaćaju zaposlene i nabave neophodne potrepštine za funkcionisanje tokom pandemije korona virusa.

Ovaj potez FED-a u utorak je usledio nakon što je u nedelju smanjio kamatne stope skoro na nulu.

Ova prethodna mera je u ponedeljak imala negativan efekat, jer su je investitori protumačili kao dodatni znak da američka ekonomija ide u recesiju.

To strahovanje je podstaklo i priznanje predsednika SAD Donalda Trampa da će ekonomija možda ući u recesiju.

Kao rezultat, vrednost indeksa Dau Džouns (Dow Jones) je pala za više od 12 odsto, čime je potrt gotovo celukopni rast na američkim berzama otkako je Tramp stupio na dužnost početkom 2017.

Bilo je spekulacija da će vladazatvoriti promet na berzama kako bi se sprečio njen krah, ali je jedan od ključnih regulatora američkog tržišta finansijskog kapitala to u ponedeljak odlučno odbacio, prenosi Rojters.

U međuvremenu, Trampova administracija najavljuje veliki stimulativni paket od 850 milijardi dolara u cilju podrške ekonomiji koja je usporavala i pre izbijanja pandemije, pre svega zbog trgovinskog rata sa Kinom.

XS
SM
MD
LG