Dostupni linkovi

Venecuela traži pet milijardi evra od MMF-a za borbu protiv virusa


Osporavani predsednik Venecuele Nikolas Maduro
Osporavani predsednik Venecuele Nikolas Maduro

Venecuela traži hitnu pomoć od pet milijardi evra od Međunarodnog monetarnog fonda da bi se izborila sa posledicama epidemije novog korona virusa u već ruiniranoj privredi.

Osporavani predsednik Nikolas Maduro u pismu upućenom generalnoj direktorki MMF-a Kristalini Georgijevoj naveo je da venecuelanska vlada preduzima razne preventivne mere posle strogih kontrola da zaštiti venecuelanski narod od virusa.

U pismu, datiranom 15. marta koje je danas objavio na tviter nalogu ministar spoljnih poslova Horhe Areaz, dodaje se da zbog preventivnih mera koje preduzima u borbi protiv korona virusa Venecuela traži od MMF-a hitna sredstva iz Instrumenta za brzo finansiranje.

Taj zahtev je preokret za Madura, socijaliste koji je zvao MMF "ubicom" odgovornim za ubacivanje miliona ljudi u siromaštvo širom Latinske Amerike.

Iako je izloženost Venecuele korona virusu do sada bio ograničen sa samo 33 potvrđena slučaja potencijalna ekonomska šteta od te bolesti može biti velika, i građani strahuju.

Čak i pre izbijanja virusa naftna industrija zemlje je bila na kolenima. Jake sankcije koje je predsednik SAD Donald Tramp uveo skoro je prepolovila proizvodnju državnog naftnog giganta PDVSA koji je izgubio pristup američkim rafinerijama, njegovom glavnom tržištu.

XS
SM
MD
LG