Dostupni linkovi

MMF daje 50 milijardi dolara za borbu protiv korone virusa


Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva
Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva

Međunarodni monetarni fond (MMF) je stavio na raspolaganje iznos od 50 milijardi dolara za sve članice zbog proglašenja globalne pandemije virusa korona. Sredstva će biti odobrena putem posebne kreditne linije koja se odobrava u slučajevima vanrednih ili posebnih okolnosti, a kakve su trenutno proglašene u BiH.

“Zemljama članicama MMF-a u vanrednim ili posebnim situacijama odobravaju se sredstva do iznosa 50 posto od uplaćene kvote, prema čemu bi BiH na raspolaganje bilo stavljeno oko 165 miliona eura”, navodi se u saopštenju iz Vijeća mnistara, nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća minsiatara Zorana Tegeltija sa predstavnikom MMF u BiH Endru Džuelom.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima podrške Bosni i Hercegovini u finansiranju posljedica prouzrokovanih korona virusom.

“S obzirom da se radi o posebnoj kreditnoj liniji, u ovim slučajevima primjenjuje se ubrzana procedura realizacije pomenutog aranžmana, te se očekuje da nakon završetka svih procedura sredstva odobrena BiH mogu biti operativna u mjesecu maju”, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BIH kazao je da se odobrena sredstva planiraju upotrijebiti za potrebe finansiranja troškova u zdravstvenom sistemu, kao i za direktnu podršku privredi u BiH.

XS
SM
MD
LG