Dostupni linkovi

Aviokompanije traže pomoć zbog posledica korona virusa


U 2008. godini banke su bile u prvoj liniji pogođenih velikom ekonomskom krizom, a 2020. u jeku pandemije kovid-19 zbog koje se prizemljuju avioni aviokompanije iz celog sveta su te koje traže pomoć i neke od njih neće preživeti šok.

Mešavina straha i zabrana putovanja dovela je do pada tražnje i otkazivanja više od 185.000 letova.

Nezavisni analitičar iz tog sektora sa bazom u Singapuru Brendan Sobi rekao je da je svetska situacija bez presedana i niko ne zna koliko će trajati i kakav će biti uticaj.

"Do kraja maja 2020. većina aviokompanija u svetu će ući u stečaj", upozorila je juče kompanija za analizu tržišta CAPA.

Suočene sa tim mračnim predviđanjima aviokompanije se okreću vlastima očekujući pomoć, kao brojne banke za vreme finansijske krize 2008.

Američki aviotransport zatražio je hitnu pomoć do 50 milijardi dolara od savezne vlade. Britanske kompanije tražile su od vlade više od devet milijardi dolara pomoći.

Međunarodno udruženje za avionski saobraćaj (IATA) koje predstavlja sektor na međunarodnom nivou takođe je pozvalo vlasti da oslobode svu moguću pomoć da dozvole kompanijama da se izbore sa "rastućom krizom likvidnosti".

"Više od 75 odsto kompanija ima manje od tri meseca likvidnosti da pokrije svoje fiksne troškove", rekao je finansijski direktor Brajan Pirs.

Generalni direktor Udruženja koje okuplja 290 aviokompanija Aleksandr de Žuniak rekao da će, ukoliko se kriza nastavi ovim intenzitetom, svakako doći do konsolidacije sektora.

Sa svoje strane italijanska vlada spremna je da nacionalizuje kompaniju Alitalija. Prema medijima Rim je predvideo 600 miliona evra za ceo avio sektor, u kome Alitalija predstavlja ogromni deo.

Finansijska pomoć će svakako izazvati kontroverzu između ostalog među onima koji su 2008. već kritikovali velike planove spasavanja banaka. Neće ih podržati ni aktivisti za ljudska prava koji optužuju vazdušni saobraćaj da zagađuje i doprinosi klimatskim promenama.

Pored toga pošto velikom broju zemalja preti recesija vlade će biti primorane da biraju između sektora kojima prioritetno da pomognu.

Analitičar Stiven Ines zadužen za strategiju tržišta u kompaniji Aksikor (AxiCorp) smatra da su aviokompanije možda na vrhu liste kojima treba dati pomoć ali da je gotovo celokupna svetska industrija pod pritiskom.

Ostaje to da je aviosaobraćaj važan ekonomski akter i čak vitalan za sektore kao što su turizam, ili za prodaje industrijskih giganata kao Boing, Erbas ili Rols Rojs koji imaju veliki udeo u svetskoj trgovinskoj razmeni.

Proizvođač aviona Boing tražio je pomoć od Bele kuće i od Kongresa da bi izašao na kraj sa pandemijom kovid-19 dok je njegov evropski konkurent Erbas suspendovao četiri dana proizvodnju u Francuskoj i Španiji.

Žuniak smatra da pomoć avionskom saobraćaju nije egoističko gledanje na situaciju pošto je povezanost presudna da se osigura ponovno pokretanje privrede.

U čekanju pomoći aviokompanije žure da smanje troškove, a među merama su ukidanje radnih mesta, prekidanje određenih linija, ponovno pregovaranje ugovora sa snabdevačima i upotreba manjih i jeftinijih aviona.

Evropski aerodromi će zabeležiti gubitak od dve milijarde dolara obrta u prvom tromesečju prema organizaciji ACI Europe koja traži mere podrške od EU.

Ta kriza bi mogla dugoročno da dovede do povećanje tarifa jer će kompanije pokušati da nadoknade gubitke, upozorava analitičar malezijske kompanije za savetovanje aero inudstrije Endau Analitiks Šukor Jusof.

XS
SM
MD
LG