Dostupni linkovi

Kosovska policija sprečila sukob na reci Ibar


Intervnecijom kosovske policije sprečeni su nemiri između građana albanske i srpske nacionalnosti na mestu gradnje novog mosta na reci Ibar koji deli Severnu i Južnu Mitrovicu. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) pootvrdio Besim Hoti, zamenik regionalnog direktora Policije Kosova za region sever.

Izgradnja je započeta na delu reke koji se nalazi na oko pet stotina metara od glavnog mosta na Ibru, prema naselju Suvi Do.

Opština Severna Mitrovica nije dala odobrenje za nastavak radova, odnosno pravljenje mostića na toj lokaciji, dok realizatori projekta smatraju da imaju to pravo od nadležnog ministarstva i da im severna opština nezakonito zabranjuje radove.

„Međutim, opština sever nije dala tu naredbu, čak je u petak dala neku naredbu zabrane da se ne nastave radovi", izjavio je Hoti.

"Budući da su radovi danas nastavljeni, opština sever je naredila da se sruši taj deo koji je prema njima nelegalno napravljen i zbog toga je moglo doći do fizičkog okršaja. Mi smo morali da zajedno sa interventnim jedinicima sa juga to sprečavamo da ne bi došlo do većeg remećenja javnog reda i mira“, rekao je Hoti istakavši da su radovi suspendovani do daljnjeg, odlukom gradonačelnika Južne Mitrovica Agima Bahtirija.

Nema povređenih, bilo je gurkanja, koškanja, ali bitno je da je to policija sprečila na najbolji mogući način, zbog prisustva mase ljudi, intervenišući profesionalno, izjavio je Hoti.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, u saopštenju dostavljenom medijima navodi da je “grupa huligana iz Južne Mitrovice uz pomoć građevinskih mašina nasrnula na policijske službenike srpske nacionalnosti iz policijske stanice Severna Mitrovica".

Rakić navodi kako, u želji da izbegnu veći sukob, policajci iz Severne Mitrovice nisu primenili ovlašćenja i sredstva prinude prema izgrednicima koji su, tvrdi on, došli iz južnog dela grada.

Rakić je pozvao međunarodnu zajednicu i predstavnike Vlade iz Prištine da najhitnije narede opštini Južna Mitrovica da prestane sa „ilegalnim radovima kojima se zaprečava reka Ibar i podižu tenzije".

Reka Ibar deli Mitrovicu na Južnu, koju većinski naseljavaju Albanci i Severnu koju većinski naseljavaju Srbi.

XS
SM
MD
LG