Dostupni linkovi

Najmanje 20 povređenih u bombaškom napadu u Tajlandu


Najmanje 20 ljudi je povređeno u bombaškom napadu na pobunjenom jugu Tajlanda, u momentu kada se stotine lokalnih zvaničnika i muslimanskih sveštenih lica okupilo u prostorijama vlade kako bi raspravljali o borbi protiv novog korona virusa.

Administrativni centar južnih pograničnih provincija u glavnom gradu provincije Jala koordinira vladinu politiku u regionu gde je pobuna muslimanskih separatista od 2004. godine odvela u smrt skoro 7.000 civila, vojnika, vladinih radnika i pobunjenika.

Tri najjužnije provincije Tajlanda jedine su većinski muslimanske u preovlađujuće budističkom Tajlandu.

Na snimku video nadzora može se videti kako bombaš parkira kamionet ispred kancelarije i postavlja još jedan eksplozivni uređaj na sredini puta pre nego što je pobegao sa lica mesta, saopštila je policija provincije Jala.

Eksplozija na putu privukla je pažnju učesnika sastanka koji su izašli da vide šta se dogodilo, posle čega je kamionet dignut u vazduh.

Iz policije su rekli da je obezbeđenje primetilo kamionet i uputilo sve koji su izašli posle prve eksplozije, da ne prilaze vozilu.

Dve eksplozije, od kojih prva slabija privuče pažnju i namami obezbeđenje da priđe, česta je taktika koju primenjuju separatisti.

Još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

U novembru prošle godine, u koordinisanom napadu u Jali ubijeno je 15 pripadnika obezbeđenja, prvenstveno slabo naoružanih volontera koji brane sela, što je najveći broj poginulih na strani vlade u jednom danu od kada je pobuna počela.

Činilo se da je napravljen napredak u januaru ove godine, kada su zvaničnici Tajlanda održali prvi formalni sastanak sa muslimanskim separatistima sa juga zemlje posle više godina. Ništa međutim još nije postignuto osim dogovora o okviru i uslovima pod kojima će razgovarati.

XS
SM
MD
LG