Dostupni linkovi

‘Novi ekosistem’: Nezavisno novinarstvo uči kako preživjeti u Putinovoj Rusiji


Ruski medijski pejzaž brzo se mijenja.
Ruski medijski pejzaž brzo se mijenja.

Decenije vladavine predsjednika Vladimira Putina u Rusiji bile su neugodne prema nezavisnim medijima u zemlji, piše Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Otkad je Putin prvi put izabran 2000. godine, Kremlj je obustavio nezavisno nacionalno emitovanje, zatvorio ili preuzeo druge komercijalne medijske projekte, vršio pritisak na vlasnike medija i oglašivače, potisnuo strane investitore i ponovljeno blokirao pristup raznim nedržavnim internetskim izvorima.

Pri tome tu su i neriješena ubistva uglednih novinara poput Igora Domnikova, Jurija Ščekočikina, Paula Klebnikova i Ane Politkovskaje

U međuvremenu, vazdušni talasi zemlje ispunili su se neprekidnim tokom propagande režirane u Kremlju i vrtjeli su se preko šake raskošno subvencionisanih državnih televizijskih kanala.

"U posljednjih pet ili 10 godina situacija sa glavnim medijima bila je poput igre muzičkih stolica [za novinare]", rekao je novinar i medijski savjetnik Ilija Klišin. "U svakom krugu ćete naći manje medija. Broj preostalih mogućnosti postaje vrlo mali. "

I to bi moglo postati još gore u svakom trenutku, kaže Klišin.

Ilija Klišin novinar i medijski savjetnik
Ilija Klišin novinar i medijski savjetnik

"Mi - ljudi iz medijskog posla u Rusiji - živimo u stanju tjeskobe, depresije, egzistencijalne uzbune", rekao je on za Ruski servis RSE.

"Živimo i ne znamo da li bi sutra mogli lansirati neku vrstu nove [verzije o Velikom teroru Josifa Staljina] i uhapsiti 5.000 novinara ili blokirati njihove bankovne račune, kao što su to nedavno radili s [opozicioni političar i aktivista Aleksej] Navaljnim."

"Ako ne dođe u duhu Staljina, moglo bi doći u stilu Erdoana [turski predsjednik Redžep Tajip]", dodao je.

No, uprkos pritisku, visokokvalitetno nezavisno novinarstvo i dalje postoji u Rusiji i poprima nove oblike u cijeloj zemlji, prilagođavajući se naizgled nezavidnom medijskom okruženju.

Neprijateljstvo Kremlja zasmetalo je glavnim publikacijama koje su tradicionalno hvale svojim istraživačkim izvještavanjem, kaže Roman Dobrohotov, glavni urednik web stranice Insajder. Koji je ukazao na publikacije kao što su Vedomosti, Forbes i Kommersant.


"I neočekivano u tom preciznom trenutku pojavili su se potpuno novi mediji - mediji novog talasa", rekao je. "Prvo, tu je bio Insajder. No, tada se pojavilo mnoštvo drugih. Od Zvonca do različitih malih medijskih projekata [bivšeg naftnog tajkuna Mihaila] Hodorkovskog. Meduza je negdje na sredini između većih i manjih projekata, ali također je dio novog vala na kojem radi nova generacija novinara. "

A svi ti novi mediji, kaže Dobrohotov, nastaju u "supertoksičnom okruženju".

"Zbog toga su jači", tvrdi on. "To je jednostavno zakon evolucije."

S njim se slaže i Sergej Smirnov, glavni urednik Mediazone, još jednog relativno novog nezavisnog internetskog portala.

"Novinarstvu ide dobro", rekao je on. "Upravo su klasični oblici novinarstva bili napadnuti."

Poslovanje u inostranstvu, sadržaj kod kuće

Dobrohotov kaže da je kreiranje Insajdera bilo tipično za sva izdanja novog vala. Od početka su sve finansije ove kompanije bile u inostranstvu. Nekoliko prodajnih mjesta, uključujući Meduza i Insajder, usidreno je izvan ruskih granica, iako svi izvještavaju o razvoju događaja i dešavanjima u Rusiji.

Insajder, rekao je Dobrohotov, nije imao centralnu kancelariju - svi su radili na laptopima gde god su mogli, "tako da nisu mogli negdje doći i pomesti sve naše računare".

I instalirali su najsavremeniju zaštitu od hakiranja i DDoS napada "kakve nemaju čak ni mnogi zapadni mediji".

Insajder, insistira Dobrohotov, nije osamljeni cvijet u pustinji, već dio čitavog "novog ekosistema".

Roman Dobrohotov, urednik Insajdera
Roman Dobrohotov, urednik Insajdera

Štaviše, kaže, većina ovih prodajnih mjesta odbija "klik-bajt" i zabavni sadržaj u korist stvaranja reputacije od "društvenog značaja", reputacije koja je ključna za različite oblike finanasiranja iz zajednice (crowdfunding) koji su okosnica njihovog poslovnog modela.

"Na osebujan način, što je uočljiviji vaš društveni značaj, to više novca možete prikupiti", kaže Dobrohotov. "Dakle, postoji motivacija da dokažete svoj društveni značaj. To je vrlo pozitivan stimulans. Mi u Insajderu smo veoma zadovoljni ovom tendencijom, jer sada više od polovine prometa privlače naši veliki istraživačke publikacije. Razumijemo da je to ono što očekuje naša publika."

Pored toga, Navaljnijeva Fondacija za borbu protiv korupcije na internetu redovno objavljuje ozbiljna novinarska istraživanja o korupciji zvaničnika. Njegov Jutjub (YouTube) kanal ima više od 3 miliona pratilaca, a njegovi videozapisi redovno dosežu više od milion pregleda. Njegovo izlaganje u martu 2017. o navodnoj korupciji tadašnjeg premijera Dmitrija Medvedeva pregledano je 33 miliona puta.

Slična evolucija može se primijetiti i na lokalnom nivou, kaže novinar Klišin koji redovno drži seminare za novinarstvo i upravljanje medijima širom zemlje.

Klišin kaže da postoji sve zastarjeliji stereotip da nema lokalnih mogućnosti za mlade novinare i da se budućnost za njih sastoji ili od rada za lokalni ogranak ruske državne televizije ili od preseljenja u Moskvu i pronalaženja posla na RT-u ili u Rusiji -24 .

Ali mnogi mladi novinari pronalaze drugačiji put.

"Djeca dolaze sa vrlo zanimljivim projektima. Na primjer, osmislili su "Gradski medij u Siktivkaru". On zapravo funkcionira putem VK i podkasta ", rekao je, pozivajući se na popularnu web stranicu VK za društvene medije. "To je niša koja je u osnovi nastavak starog sovjetskog samizdata."

Napominje da bi samo pre dvije ili tri godine zvučalo vrlo čudno odgovoriti na pitanje "gdje radite" rekavši: "na Jutjub kanalu Alekseja Pivovarova" ili "u podkast studiju Like Kremer". Pivovarov je novinar koji vodi popularni Redakcija Jutjub kanal; Kremer je popularna glumica i televizijska voditeljica koja je prošle godine osnovala podcast studio Libo / Libo ('ili / ili').

U uslovima Putinove autoritarne vlade i suočavajući se s predstojećom perspektivom da će u godinama koje dolaze i dalje ostati na vlasti nad godinama koje dolaze, nezavisno novinarstvo i prodemokratski aktivizam postaju sve vitalniji, kaže Dobrohotov.

"Postoje samo dvije organizovane snage sposobne da se odupru - aktivisti i novinari", rekao je. "I našli su se u tako uskoj zajedničkoj niši da ih je često teško rastaviti. Navaljni, koji je započeo kao aktivista, sada radi novinarske istraživačke priče koje su ponekad i bolje od onih koje rade veliki mediji. Dok Ilija Azar, koji je započeo kao novinar, sada sprovodi niz jednodnevnih okupljanja aktivnije od mnogih aktivista."

"Ako se nadamo obnovi države utemeljene na zakonu, ona leži u tome što ove dvije sile nekako pomažu društvu da akumuliše energiju potrebnu da se ovaj mehanizam preokrene", dodao je Dobrohotov.

"Informacija je moć - posebno u 21. vijeku", zaključio je. "Kako Putin upravlja? Jednostavno ljudima uskraćuje informaciju, samo je pruža u izolovanim dijelovima koliko on smatra da je potrebno. Na nama je - novinarima i aktivistima - da se tome odupremo i da iznesemo objektivnije i tačnije informacije."

XS
SM
MD
LG