Dostupni linkovi

Filantropija - Gejtsov prioritet


Bill Gates
Bill Gates

Odluka suosnivača Majkrosofta (Microsoft), Bila Gejtsa (Bill Gates) da ode iz te kompanije kako bi se fokusirao na filantropski rad ukazuje na početak nove ere softverskog giganta ali i značaj pitanja javnog zdravlja i razvoja u vrijeme pandemije Covid-19 čemu se Gejts namjerava potpuno posvetiti, pišu svjetski mediji.

Odlazak iz dva upravna odbora

Suosnivač Majkrosofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Bil Gejts odlazi iz uprave kompanije kako bi se fokusirao na globalno zdravlje i razvoj, obrazovanje i rješavanje klimatskih promjena, napisao je BBC.

Najavljujući svoj najnoviji potez, Gejts je rekao da će Majkrosoft, gdje od 2008. ne radi svakodnevno, uvijek biti važan dio njegovog životnog rada i da će se i dalje baviti njenim vodstvom. Također je naglasio da se raduje ovoj sljedećoj fazi dajući "prioritet opredijeljenosti za rješavanje nekih od najtežih izazova na svijetu".

Gejts je zaradio bogatstvo razvijajući softver za personalne računare (PC). Časopis Forbs (Forbes) navodi ga kao najbogatijeg čovjeka na svijetu, poslije osnivača Amazona Džefa Bezosa (Jeff Bezos), sa bogatstvom od 103,6 milijardi američkih dolara.

Veliki dio svog vremena posvećuje dobrotvornoj organizaciji, Fondaciji ‘Bil i Melinda Gejts’ (Bill & Melinda Gates) koju je osnovao sa svojom suprugom, dodaje BBC. Par je proglašen najdarežljivijim filantropima u SAD-u 2018. godine, navela je organizacija Hronika filantropije (The Chronicle of Philanthropy) navodeći kako se Gejtsovi dali 4,8 milijardi dolara u svoju fondaciju.

Gejts je u petak saopštio da napušta i upravni odbor Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway), američku multinacionalnu holding kompaniju u kojem je bio od 2004.

Odlazak u pravo vrijeme

Gejts odstupa s oba upravna odbora rekavši da rukovodstva kompanija Berkšir Hatavej i Majkrosoft nikada nisu bili jači, te da je pravo vrijeme za "ovaj korak", prenosi američki televizijski kanal CNBC.

Gates je među vodećim akcionarima Majkrosofta i posjeduje 1,36 odsto dionica. Kompaniju, koju je osnovao 1975. sa srednjoškolskim prijateljem Polom Alenom (Paul Allen), izašla je na berzu 1986. godine, a danas je jedna od najcjenjenijih kompanija na svijetu sa tržišnom vrijednosti od 1210 milijardi dolara.

Nakon Gejtsovog odlaska, Majkrosoft neće popunjavati upražnjeno mjesto u odboru, saznaje Vašington post (The Washington Post) i dodaje da je Gejts najavio da će i dalje biti tehnološki savjetnik aktuelnom direktoru kompanije, Satji Nadelu (Satya Nadella).

List navodi da se Gejts godinama postepeno povlačio iz Majkrosofta. Sa mjesta izvršnog direktora otišao je 2000., kada ga je naslijedio Stiv Balmer (Steve Ballmer).

Gates je 2008. odstupio s pozicije glavnog softverskog arhitekte, a 2014. s pozicije predsjedavajućeg upravnog odbora, kada se u korist Fondacije ‘Bil i Melinda Gejts’ odrekao i svakodnevnih obaveza u kompaniji, navodi vašingtonski list.

Protivmonopolske istrage

Decenijama je Bil Gejts bio lice Majkrosofta, dominantne kompanije za softver za PC, koja je do sredine 1990-tih postala meta niza protivmonopolskih istraga, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Gejts je u Majkrosoftu bio poznat po tehnološkoj oštrini i nemilosrdnim poslovnim praksama, pomogao je da se uspostavi Majkrosoftov Vindouz (Windows) softver kao primarni sistem za lični kompjuter. Njihov prvi proizvod predstavljao je verziju programskog jezika Bejzik (Basic) koja se mogao koristiti na Altair kompjuteru. Uslijedio je niz vrlo uspješnih komercijalnih proizvoda: Em-Es-Dos (MS-DOS) operativni sistem, Vindouz operativni sistem i Ofis (Office) kolekcija.

Do sredine 1990-ih, ističe Njujork tajms, Majkrosoft je postao softverski gigant koji je ujedno bio meta protivmonopolske istrage. U značajnom saveznom slučaju, tužbi podnesenoj 1998. godine, na kraju je utvrđeno da je Majkrosoft više puta prekršio nacionalne protivmonopolske zakone. Nakon presude, Gejts je odstupio s pozicije izvršnog direktora 2000. godine.

U svojoj karijeri nakon Majkrosofta, Gejts je postao poznatiji po svom radu u borbi protiv zaraznih bolesti i klimatskih promjena, dodaje Njujork tajms ističući da je prošlog mjeseca Fondacija Gejts saopštila da će izdvojiti dodatnih 100 miliona dolara za borbu protiv korona virusa, nakon što je početkom godine obećala 10 miliona dolara.

Novo vrijeme za Majkrosoft

Odlazak Bila Gejtsa iz Majkrosofta više je simboličan čin koji znači prekid posljednje povezanosti kompanije s njegovom utemeljiteljskom pričom i znači kraje starog Majkrosofta koji se u posljednjih pet godina ponovo otkriva, ocjenjuje Blumberg (The Bloomberg).

Na mnogo načina, jedina konkretna promjena je da će Gejts preskočiti proceduralni posao svog postojanja u odboru, ali će ostati savjetnik rukovodstvu o pitanjima poput budućnosti softvera za produktivnost, tehnologije zdravstvene zaštite i umjetne inteligencije. Njegov odlazak iz odbora je za kompaniju značajan trenutak jer je Majkrosoft na čelu s Nadelom - u pogledu proizvoda i kulture - drugačija kompanija u odnosu na onu koju je izgradio Gejts, ukazuje Blumberg.

Otkako je Nadela preuzeo funkciju 2014. godine, Majkrosoft se fokusirao na pružanje softvera i usluga putem interneta, te je u posljednje dvije godine objavio rast prihoda od 14 odsto. Čak i nakon naglog pada vrijednosti posljednjih sedmica, zajedno s ostatkom tržišta usred pandemije Covid-19, Majkrosoft i dalje ima tržišnu vrijednost od više od 1200 milijardi dolara.

Dok su se rasprave oko ove promjene vjerovatno odvijale mjesecima, vrijeme najave usred pandemije Covid-19 ukazuje na značaj pitanja javnog zdravlja gdje će Gejts posvetiti svoje vrijeme. Fondacija Gejts je posljednjih sedmica bila na čelu rada na lakšem i pristupačnijim testiranjima na novi virus, dodaje Blumberg.

XS
SM
MD
LG