Dostupni linkovi

Nove mere u prodavnicama u Grčkoj


U okviru mera za sprečavanje širenja zaraze korona virusom, Vlada Grčke je u nedelju dekretom zavela kontrolu ulaska kupaca u samousluge tako da ih bude najviše po jedan na deset kvadratnih metara prodajnog prostora.

Po toj odluci koja će se primenjivati od ponedeljka, u odeljenjima samousluga za prodaju hrane, a naročito na mestima za sečenje sira i mesa, moraće da se održava rastojanje od dva metra među kupcima.

Uz to, kako piše u odluci, "izbegavaće se upotreba gotovog novca" na kasama, gde će prodavci morati da rade u rukavicama.

Takođe je naređeno da prodavnice koje naručenu robu isporučuju po kućama, moraju da to rade i nedeljom.

Pomoćnik ministra za razvoj, Nikos Papatanasi uverava da "namirnica ima dovoljno za tri meseca i građani ne moraju da ih gomilaju po kućama jer im hrana može propasti, a da im i ne zatreba".

Drugom odlukom Vlade Grčke, preduzećima je naređeno da odmah popišu i u naredna dva dana Ministarstvu razvoja i investicija prijave svoje zalihe lekova, medicinske opreme i sredstava za ličnu zaštitu - hirurških maski, antiseptičkih rastvora i antiseptičkih maramica.

Na osnovu popisa je najavljena moguća rekvizicija, odnosno prinudno oduzimanje takve robe za potrebe zaštite javnog zdravlja.

Rekvirirane količine te robe biće raspodeljene javnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama kojima su potrebne.

Zajedničkom odlukom ministara finansija i zdravstva, obezbeđena je i novčana nadoknada za oduzimanje te robe i opreme.

Ukoliko se roba ne prijavi, ili u prijavi bude navedena netačna količina, kažnjavaće se oduzimanjem robe, uz novčanu kaznu do 100.000 evra.

XS
SM
MD
LG