Dostupni linkovi

DIK zbog korona virusa predložio odlaganje parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji


North Macedonia - A medical staff wears a protective mask as she walks outside the University Clinic in Skopje on March 11, 2020.

Državna izborna komisija (DIK) Severne Makedonije predložila je državnom vrhu i liderima političkih partija da se zbog korona virusa odlože vanredni parlamentarni izbori, zakazani za 12. april.

U Severnoj Makedoniji do sada je potvrđeno 14 obolelih osoba.

Članovi DIK su na sednici, kako su preneli mediji, istakli da se ne radi samo o izbornom danu, već da je u izborni proces uključeno mnogo ljudi koji moraju lično da komuniciraju, kao i da je samo u biračkim odborima oko 35.000 ljudi.

Sednica DIK održana je dan pre sednice Saveta za bezbednost koju je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zakazao za ponedeljak na kojoj će biti reči o sprečavanju širenja korona virusa.

Pendarovski je u petak rekao da lično misli da političari treba dobro da preispitaju stav da se izbori ne odlažu i da "neće svet propasti ako se odlože za mesec ili dva".

Dan pre, lideri vodećih partija Severne Makedonije procenili su da ne treba razmišljati o odlaganju izbora i razmatrali su alternativne metode vođenja kampanje.

XS
SM
MD
LG