Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 46 obolelih, smanjene gužve na granici


Upozorenje na korona virus u tramvaju u Zagrebu
Upozorenje na korona virus u tramvaju u Zagrebu

„Sedam novozaraženih, za sada se ne čini da imaju teže simptome“, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog kriznog stožera u Zagrebu.

U Hrvatskoj je aktualno zaraženo 46 osoba. Nema promjere režima za građane Bosne i Hercegovine i Srbije pri ulasku u Hrvatsku, dakle ne moraju ići u dvotjednu samoizolaciju, kako se najavljivalo po medijima.

Nakon dogovora sa ministrima unutarnjih poslova susjednih država već do 7 ujutro smanjene su gužve na graničnim prijelazima, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Do sedam ujutro u Hrvatsku je ušlo četiri konvoja sa 195 teretnih vozila i četiri autobusa, na Bajakovu je iz Hrvatske u Srbiju izišlo 41 teretno vozilo, a na graničnom prijelazu Stara Gradiška 41 teretno vozilo u Bosnu i Hercegovinu.

Aktualno sa hrvatske granice u smjeru srpske granice vozi konvoj sa policijskom pratnjom sa 68 teretnih vozila i dva autobusa, i drugi konvoj sa policijskom pratnjom u smjeru Stare Gradiške sa 45 teretnih vozila.

„U ovom trenutku nema gužvi na granicama , konvoji su organiziran način prelaska granice,“ zaključio je Božinović.

On je izvijestio da je kod 57 građana koji su u samoizolaciji izvršena kontrola, da je kod njih 18 konstatirano da se ne pridržavaju propisanih mjera i da će biti kazneno prijavljeni. Propisana kazna je 8.000 kuna (nešto preko 1.000 eura). U karanteni se nalazi 51 osoba – njih 49 u Splitu i dvije osobe u Dubrovniku.

U petak je Vlada zamrznula cijene niza proizvoda na razinu od 30. siječnja 2020. godine, dan kada je WHO proglasila korona virus „javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja“.

Ova odluka se odnosi na brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

XS
SM
MD
LG