Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Srbije tvrdi da 'Pobjeda' širi lažne vijesti


Lažne vijesti, ilustracija

Ministarstvo odbrane Srbije očekuje da državni organi Crne Gore pokrenu postupak protiv list "Pobjeda" zbog širenja lažnih vesti, navodi se u saopštenju Ministarstva koje je dostavljeno Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Ministarstvo za RSE navodi da će zaposleni u Ministarstvu odbrane Zoran Stojanov, čije se ime pominje u tekstu, tužiti "Pobjedu" zbog povrede ugleda i časti i zbog ugrožavanja bezbednosti, te da je "podgorički tabloid sa očigledno zlom namerom" objavio lažnu vest.

"Zoran Stojanov je pravnik, civilno lice zaposleno u Vojno-filmskom centru 'Zastava film' Uprave za odnose sa javnošću. Njegovo ime se nalazi na internet sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije u sadržaju Informator o radu Ministarstva odbrane u kojem stoji 'Zoran Stojanov, vojni službenik, dipl. pravnik ovlašćen za rešavanje po zahtevima za pristup informacijama iz nadležnosti Uprave za odnose sa javnošću', što je evidentno iskorišteno u tekstu tabloida", stoji u saopštenju Ministarstva.

Pozivajući se na sopstvene izvore, podgorička "Pobjeda" je 13. marta objavila da je crnogorska policija 11. marta privela srpskog državljanina Željka Stankovića, "koji je zaposlen pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi u manastiru Ostrog, istražujući zaplenjena dokumenta koja imaju oznaku 'strogo poverljivo' i u kojima se najavljuje organizacija diverzantskih akcija u Crnoj Gori".

Kako se navodi u tekstu, kod Stankovića su pronađene tri "strogo poverljive depeše", označene kao "vojna tajna", naslovljene na komandanta "Pantera", a čiji sadržaj, prema oceni Pobjede, deluje "zastrašujuće".

Kako piše podgorički dnevnik, "da sve dobije oblandu autentičnosti, na dnu zaplijenjenih depeša su potpisi osoba koje stvarno postoje u obavještajnoj nomenklaturi Srbije: Bratislav Gašić, direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, kao i Zoran Stojanov, pravnik zapošljen u Ministarstvu odbrane Republike Srbije".

"Pobjeda" nakon toga konstatuje da je "teško povjerovati da bi se depeše takve zastrašujuće sadržine i sa originalnim potpisima dvojice srpskih bezbjednosnih funkcionera zaista mogle naći kod dvadesetogodišnjeg srpskog državljanina iz Novog Sada (Stankovića, prim.aut.)".

Kao vreme slanja depeša, "Pobjeda" navodi sedmicu pre usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, "kada su prosrpske političke stranke u Crnoj Gori, pa i vrhovnici Srpske pravoslavne crkve na sva zvona najavljivali nemire, proteste i 'krvlju branjene svetinje' ako se zakon usvoji u Skupštini Crne Gore".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore nije odgovorilo na upit RSE povodom teksta objavljenog u "Pobjedi".

Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen je u Skupštini Crne Gore 27. decembra uz incidente opozicije tokom glasanja. Zakonu se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja više od dva i po meseca organizuje protestne litije tražeći njegovo povlačenje.

U SPC tvrde da ovaj Zakon za cilj ima oduzimanje njene imovine, dok zvaničnici navode da se zakonska rešenja odnose na sve verske zajednice, te da mu je svrha uvođenje reda u ovoj oblasti.

XS
SM
MD
LG