Dostupni linkovi

Prva predsednica Grčke položila zakletvu, ceremonija bez rukovanja


Katerina Sakellaropoulou, predsednica Grčke
Katerina Sakellaropoulou, predsednica Grčke

Prva predsednica Grčke Republike u istoriji, Katerina Sakelaropulu, danas je formalno položila zakletvu.

Na svečanosti u Skupštini Grčke bio je simboličan broj poslanika i drugih zvaničnika, zbog mera za sprečavanje širenja korona virusa, prenosi Beta.

Reuters navodi da je skromna ceremonija prošla bez rukovanja.

Premijer Kirijakos Micotakis nominovao je Sakelaropulu (63), ranije predsednicu najvišeg pravosudnog tela Grčke, Državnog saveta, kao nestranačku ličnost čija kandidatura prevazilazi tradicionalne partijske podele.

Ona je na petogodišnji predsednički mandat sa uglavnom reprezentativnim dužnostima i smboličnim ovlašćenjima, izabrana u januaru sa 261 glasom za od ukupno 300 poslanika, a šest je bilo odsutno.

Dobila je znatno više od minimalnih 200 glasova koliko predviđa Ustav. Za nju su glasali i poslanici Micotakisove vladajuće konzervativne Nove demokratije, kao i poslanici opozicije: ranije vladajuće Sirize, levičarske partije bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa i Pokreta levog centra (Kinal).

U Grčkoj je malo žena na visokim pozicijama u politici, a Micotakisa su kritikovali da je formirao gotovo potpuno muški kabinet posle pobede na izborima u julu 2019. godine jer je u Vladi samo jedna žena među 18 ministara i zamenika.

XS
SM
MD
LG