Dostupni linkovi

SAD gađale baze proiranske milicije u Iraku


Kamion sa montiranim bacačem raketa od 107 milimetara tipa kaćuša, Rašidija, Irak
Kamion sa montiranim bacačem raketa od 107 milimetara tipa kaćuša, Rašidija, Irak

Snage SAD bombardovale su u Iraku pet ciljeva proiranske, šiitske milicije, koju smatraju odgovornom za raketni napad u kome su poginuli i ranjeni američki i britanski vojnici u bazi severno od Bagdada, saopštio je 12. marta Pentagon.

Zvaničnici Sjedinjenih Država saopštili su da je u više naleta američkih borbenih aviona pogođeno pet lokacija i da su uglavnom gađana skladišta oružja milicije Kataib Hezbollah u Iraku.

U saopštenju američkog Ministarstva odbrane navedeno je da su napadi izvršeni na skladišta oružja "da bi značajno umanjili njihovu sposobnost za izvođenje budućih napada''.

Iračka vojska saopštila je 12. marta da je pokrenula istragu o raketnom napadu na bazu koalicionih snaga u Iraku u kome su poginula tri vojnika, uključujući dvojicu Amerikanca.

Najmanje 12 pripadnika koalicionih snaga je povređeno u raketnom napadu na bazu Kamp Tadži, koja se nalazi 27 kilometara severno od Bagdada.

Posle napada iračke bezbednosne snage pronašle su nekoliko kilometara od baze kamion sa montiranim bacačem raketa od 107 milimetara tipa kaćuša.

Pojačane napetosti između SAD i Irana poslednjih meseci podstaknute su raketnim napadom u decembru na iračku bazu u kojoj je ubijen Amerikanac, snabdevač vojske SAD. Posle toga su usledili američki vazdušni napadi na miliciju Kataib Hezbolah koju podržava Iran, što je dovelo do protesta kod američke ambasade u Bagdadu.

Zatim je u udaru dronom u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Solejmani, vodeći komandant zadužen za operacije širom Bliskog Istoka. Iran je tada uzvratio sa napadom balističke rakete na američke snage u Iraku, najdirektniji napad Irana na Ameriku od 1979. kada je zauzeta američka ambasada u Teheranu.

Potencijalni vakuum u vlasti koji preti Iraku usledio je kada je mandatar za sastav vlade Mohamad Alavi povukao svoju nominaciju ranije ovog meseca. To je uradio posle političkih svađa o imenovanjau njegovog kabineta. Ubrzo zatim, vršilac dužnosti premijera Abdul-Mahdi rekao je da više neće vršiti većinu svojih obaveza i zatražio je prevremene izbore.

U Iraku ima najmanje 5.200 američkih vojnika, koji obučavaju i savetuju iračke snage u okviru međunarodne koalicije.

XS
SM
MD
LG