Dostupni linkovi

Crnadak: Građani RS-a će prvi put imati poštene i fer izbore


Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak smatra da izbor novih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH prvi korak ka poštenim i fer izborima u Republici Srpskoj, prenosi Fena.

On tvrdi da se građani Republike Srpske više neće morati da glasaju, kako je naveo, pod prijetnjom ili ucjenom da će izgubiti posao, kao što je to bio slučaj posljednjih godina „pod vlašću SNSD-a“.

"Sinoć smo vidjeli da Milorad Dodik ipak nije Bog i da SNSD nije svemoguć, dodao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su u srijedu 11. marta Odluku o izboru i stupanju na funkciju te prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije (CIK) koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić.

Prema toj odluci mandat prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda bošnjačkog naroda kao i Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba. Za imenovanje su predloženi Šantić i Arnautović, a za članove iz reda srpskog naroda predloženi su Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

Crnadak kaže da je ovo tek početak i da će takvih stvari, kao što je bilo sinoć na sjednici Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH, biti još u naredom periodu.

On je rekao da ko gubi ima pravo da se ljuti, ali da je u toj ljutnji SNSD izgubio pamet.

Naglasio da CIK mora da osigura fer i poštene izbore, sprovede preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a i „da sva srdžba iz SNSD-a u proteklih 15 sati samo jasno potvrđuje da su oni u potpunosti imali stranačku kontrolu nad izbornim procesom“.

Crnadak je pozvao predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da on prestane da priča o zaključcima Narodne skupštinie RS, jer ih je, kako je rekao, prvi prekršio kada je samo 24 sata od usvajanja glasao u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG