Dostupni linkovi

Pehar: U Federaciji 384 osobe pod zdravstvenim nadzorom


Konferencija za medije Vlade Federacije BiH
Konferencija za medije Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prihvatila u Mostaru revidirani Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu korona virusa.

Ova institucija je zadužila Federalni štab civilne zaštite, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH da, u saradnji s predstavnicima Ministarstva obrane BiH, obave uviđaj na mogućoj lokaciji u bivšoj kasarni "Bradina" u okolini Konjica, na jugu Bosne i Hercegovine, za potrebe karantina.

Najavljeno je da će karantini za oboljele od korona virusa biti raspoređeni na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, Ministarstvo odbrane BiH je već ponudilo lokacije za karantine, a zatraženo je i od kantona da odrede lokacije.

“Što se tiče broja osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom, zadnji zvanični podatak kojeg ja imam je 384 osobe, s tim da je taj broj sad sigurno značajno veći, jer se tom broju trebaju dodati osobe koje su tijekom jučerašnjeg dana i jutros stavljene pod zdravstveni nadzor, po novoj Uredbi koja se odnosi na građane koji dolaze, vraćaju se iz Njemačke, Francuske i Španjolske, plus ove zemlje koje smo naveli (Kina, Iran, Južna Koreja i Italija, op. RSE), tako da je taj broj sad ja vjerujem i preko pet stotina”, izjavio je na direktor Federalnog Zavoda za javno zdravstvo, Davor Pehar.

Iz Vlade FBiH je saopšteno i kako je donesena Odluka o odobravanju raspoređivanja i korištenja namjenskih prihoda s posebnog transakcijskog računa.

Riječ je o oko devet miliona i 800 hiljada maraka (oko 4,5 miliona eura), koji će biti raspoređeni za nabavku neophodne opreme, uključujući i adaptaciju prostora, za zaštitu zdravstvenih radnika i stanovništva u Federaciji BiH u uslovima pogoršane epidemiološke situacije s novim koronavirusom, te za finansiranje karantina.

XS
SM
MD
LG