Dostupni linkovi

Sanders ne odustaje od trke za predsednika SAD uprkos porazu od Bajdena


Berni Sanders i Džozefa Bajden
Berni Sanders i Džozefa Bajden

Senator iz Vermonta Berni Sanders (Bernie) izjavio je 11. marta da će za sada ostati u trci za predsedničkog kandidata američke Demokratske stranke, uprkos novim porazima od bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na unutarstranačkim izborima.

Sanders (78) je priznao da zaostaje za Bajdenom (77), ali je dodao da će nastaviti kampanju najmanje do naredne debate u nedelju, kako bi ga primorao da odgovori na pitanja o ekonomskoj nejednakosti i sve lošijem sistemu socijalne zaštite u SAD, navodi AP.

On nije izneo druge detalje o svojoj kampanji pre i posle te debate u saveznoj državi Arizona.

Na unutarstranačkim izborima održanim 10. marta u šest saveznih država, Bajden je ostvario znatno bolji rezultat od Sandersa, pobedivši u Mičigenu, Misuriju, Ajdahu i Misisipiju. Sanders je pobedio u Severnoj Dakoti, dok u saveznoj državi Vašington još nije poznat ishod.

Uz Sandersa i Bajdena, u trci za demokratsku nominaciju ostala je jedino poslanica Predstavničkog doma Kongresa Talsi Gabard (Tulsi Gabbard) koja nema nikakve izglede da bude protivkandidat predsedniku SAD Donaldu Trampu (Trump) na izborima 3. novembra.

Iz trke se u poslednjih deset dana povuklo pet kandidata: senatorke iz Masačusetsa i Minesote, Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i Ejmi Klobučar (Amy Klobutchar), bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž (Pete Buttigieg), i milijarderi Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) i Tom Stejer (Steyer). Butidžidž, Klobučar i Blumberg su posle povlačenja podržali Bajdena.

Na unutarstranačkim izborima, koji traju od 3. februara do 6. juna, Bajden je do sada osvojio 860 delegata, Sanders 710, Voren 70, Blumberg 61, Butidžidž 26, Klobučar sedam i Gabard dva.

Da bi neko od kandidata osvojio demokratsku nominaciju, potrebno je da ima najmanje 1.991 delegata.

XS
SM
MD
LG