Dostupni linkovi

Merčep na uvjetnu slobodu zbog pogoršanog zdravlja


Tomislav Merčep
Tomislav Merčep

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je odluku o uvjetnom otpustu iz zatvora ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa koji je po zapovjednoj odgovornosti zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u slučaju „Pakračka Poljana“ pravomoćno osuđen na 7 godina zatvora.

Vrhovni sud je priopćio kako smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta.

Navode da je od kolovoza 2019. kada mu je pravomoćno odbijen prethodni prijedlog za uvjetni otpust nastupila nova okolnost, odnosno da mu je znatno pogoršano zdravstveno stanje, teško je pokretan i potrebna mu je stalna njega i pomoć.

"Prije nije kazneno osuđivan, drugi se postupak ne vodi, a zatvorenik se potpuno pridržava kućnog reda kaznionice. Sudjelovao je i u provođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora. Zatvorenik je do sada izdržao tri četvrtine izrečene mu kazne", navode u priopćenju.

Vrhovni sud je zaključio i da je kod zatvorenika "dosadašnjim izdržavanjem ove kazne zatvora u cijelosti ostvarena svrha kažnjavanja" te da je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela.

Merčep je u svibnju 2016. osuđen na 5 i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe pričuvne policije poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima u Pakračkoj Poljani 1991. godine, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Od početka je tvrdio da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom izmijenjena, pa je osuđen jer svoje podređene nije spriječio u počinjenju zločina.

Datum Merčepova uvjetnog izlaska odredit će sudac istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Vrhovnog suda, a Merčep iz zatvora mora biti otpušten najkasnije tri dana od donošenja naloga suca izvršenja, izvijestio je Vrhovni sud

XS
SM
MD
LG