Dostupni linkovi

Ministar zdravstva FBiH: Pred nama su dvije opasne sedmice


Trenutno je u samoizolaciji 248 osoba u Federaciji BiH: Vjekoslav Mandić
Trenutno je u samoizolaciji 248 osoba u Federaciji BiH: Vjekoslav Mandić

Ministar zdravstva Federacije BiH (entiteta u Bosni i Hercegovini) Vjekoslav Mandić, rekao je da su pred Bosnom i Hercegovinom 'dvije opasne sedmice', jer je za očekivati porast broja zaraženih od korona virusa.

Trenutno je u samoizolaciji 248 osoba u Federaciji BiH, kazao je Mandić na konferenciji za novinare u Sarajevu, te potvrdio da je prvi slučaj korona virusa u ovom bh. entitetu registrovan u Zenici.

“Riječ je o ženi 1969. godište koja se 5 . marta vratila iz Italije, tačnije iz regije Lombardija. Zbog njenog odgovornog ponašanja i samoizolacije svi su reagovali kako treba. Ona se nalazi u izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica”, kazao je ministar Mandić.

'Prekršajna i krivična odgovornost za nesavjesne pojedince'

Kako je kazao, Vlada Federacije BiH neće ograničavati sredstva za borbu protiv korona virusa, te da postoji dovoljno sredstava, ukupno 40 miliona KM (20 miliona eura), koja su će biti osigurana iz Fonda za civilnu zaštitu.

Oni koji se ne budu pridržavali utvrđenih mjera i koji se ne budu odgovorno ponašali, snosiće prekršajnu i krivičnu odgovornost.

Prekršajne kazne mogu iznositi od 100 do 2000 konvertibilnih maraka (50 do 1000 eura).

"Kapaciteti su dovoljni, mi smo spremni da u jednom danu ispraznimo dovoljno prostora. Pratit ćemo situaciju i imat ćemo dovoljno prostora, mašina, respiratora, naravno uz pomoć WHO-a", izjavio je Mandić.

Mirza Palo, stručni saradnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, naveo je kako je bh. zdravstveni sistem dobro reagovao.

"Traženo je 700 miliona dolara na svjetskom nivou, a dvije trećine bi trebale ići zemljama pogođenim korona virusom. Sutra će sletjeti prvi kontingent testova iz našeg centra u Dubaiju", najavio je Palo.

U BiH je potvrđeno pet slučajeva oboljelih od korona virusa, od toga tri u Banjoj Luci, jedan u Čelincu i jedan u Zenici.

XS
SM
MD
LG