Dostupni linkovi

Grčke vlasti o saopštenju Crkve: Virus se prenosi i pričešćem


Poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Jeronim
Poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Jeronim

Nacionalna komisija Grčke za javno zdravstvo je večeras odgovorila na današnju kategoričnu tvrdnju Stalnog Svetog sinoda Grčke pravoslavne crkve da se "nijedna bolest ne prenosi svetim pričešćem".

O tome se u Grčkoj danima vodi javna polemika, odnosno o tome da li je zbog epidemije koronavirusa bezbedno ići na skupove u crkvama, a debata se danas samo razgorela zbog saopštenja Sinoda čija je namera bila suprotna, da dogmatski umiri.

Sinod je naglasio da oni koji dolaze u crkve "u strahu Božjem, u veri i ljubavi" i "apsolutno slobodno bez ikakve prisile, povezuju pričešćem Hristovo telo i krv", odnosno hlebom i vinom koje im sveštenik stavlja u usta, dobijaju "lek besmrtnosti, opraštanje grehova i večni život".

Međutim, eksperti Komisije Grčke za javno zdravstvo su saopštili da se "virus prenosi pljuvačkom i prenosi se kašičicom", te i pričešćem, i apelovali na ljude da izbegavaju javna okupljanja - uključujući i crkve.

Ipak, eksperti su dodali da ne mogu da se mešaju u pitanja verske slobode i verovanja.

To je saopšteno posle redovnog popodnevnog brifinga ministra zdravlja Vasilisa Kikiljasa i portparola Ministarstva, specijaliste za zarazne bolesti Sotirisa Ciodrasa.

Ministar je saopštio da se u Grčkoj pojavilo još 11 zaraženih, te je ukupan broj potvrđenih slučajeva skočio na 84, od čega je čak 56 iz samo jedne grupe grčkih hodočasnika koji su bili na hrišćanskim mestima u Jerusalimu.

Pozvao je građane, naročito osetljivog zdravlja i starije od 70 godina, kao i sve koji imaju simptome gripa, da ne izlaze iz kuća.

Ministar Kikiljas je rekao i da se bolest "naglo širi" i da su naredna dva meseca "ključna" za tok epidemije.

Specijalista za zarazne bolesti Ciodras je rekao da stručnjake zabrinjavaju "slučajevi-usamljenici" - oboljevanje od korona virusa četvoro ljudi u Atini koji potvrđeno niti su putovali u područja žarišta bolesti, niti su bili u kontaktu sa bilo kim bolesnim, te se ne zna kako su se zarazili.

Od koronavirusa su u Grčkoj oboleli i muškarci i žene, i đaci i starci, a i jedan službenik Ambasade Izraela koja je zbog toga od danas zatvorena na dve nedelje, dok je zatvoren i niz grčkih škola i javnih službi i drugih ustanova, a masovni skupovi su otkazani.

Danas je objavljen video-snimak kako bivši mitropolit Kalavrite i Egilije, Amvrosios, savetuje da i za koronavirus "sveta vodica" predstavlja "večni i nedodirljivi lek".

Vladika je vernicima preporučio u govoru u jednom manastiru: "Potrudite se da nađete bocu, napunite je Svetom vodicom i ne bojte se, ako vam je malo, dobićete još. Koristite je tako što ćete je prskati po sebi, sipati u usta i po rukama, a ako se bojite da ćete se zaraziti i razboleti, pritom ponavljajte: 'Gospode Isuse Hriste, smiluj se meni!'. To je večni i neuništiv lek: Sveta vodica".

XS
SM
MD
LG