Dostupni linkovi

Češka traži zamenu kineskog ambasadora u Pragu


Češki premijer Andrej Babiš
Češki premijer Andrej Babiš

Kina treba da zameni svog ambasadora u Češkoj nakon što je kineska Ambasada poslala “preteće pismo češkim vlastima”, rekao je premijer Andrej Babiš.

U januaru je kineska Ambasada u Pragu poslala pismo u kancerlariju češkog predsednika Miloša Zemana sa upozorenjem da će Peking recipročno odgovoriti češkim kompanijama koje posluju u Kini ukoliko bi poslanik Jaroslav Kubera nastavio sa planom posete Tajvanu.

U pismu se sugeriše da će češke kompanije koje posluju u Kini, poput proizvođača automobila "Škoda" i banke "Homkredit grupa" ispaštati ukoli ko bi tadašnji predsednik Senata Kubera posetio ostrvo.

Češki mediji podsećaju da je Kubera preminuo pre planiranog puta, te da će njegov naslednik na toj funkciji Miloš Vistrcil, najverovatnije vršiti pritisak za zamenu ambasadora i da Babiš podržava taj zahtev.

"To što je napisao ovaj čovek (kineski ambasador) je apsolutno neprihvatljivo i moramo to odbaciti," izjavio je Babiš a prenela češka televizija.

Četiri najviša češka zvaničnika, uključujući predsednika Miloša Zemana koji se zalaže za bliskije odnose sa Kinom, razgovaraće u sredu na redovnom sastanku o spoljnoj politici, gde se očekuje da će biti razmotreno i ovo pitanje.

Diplomatske veze između Kine i Češke su zahladile prošle godine, kada su gradske vlasti Praga iskazale podršku Tibetu i zatražile promene u međugradskim dogovorima sa Pekingom zbog kineske politike prema Tajvanu.

Kina je istupila iz sporazuma i Prag je ušao u partnerstvo sa Tajpejom, prestonicom Tajvana.

Kina smatra svojim delom, zalažući se za model"jedna zemlja, dva sistema", što zvaničnici ove regije odbijaju.

Babišova vlada je u više navrata ponovila da se zalaže za politiku jedne Kine.

Do prvih nesuglasica između Praga i Pekinga je došlo u decembru 2018, kada je jedna češka organizacija za praćenje sajber bezbednosti upozorila na rizik od korišćenja opreme kineskih telekomunikacionih kompanija Hjuavej i ZTE.

XS
SM
MD
LG