Dostupni linkovi

Bugarska: Potvrđena četiri slučaja korone, u jeku epidemije gripa


Pozitivna su dva muškarca iz grada Plevena na severu zemlje, i dve žene iz grada Gabrova, u centralnoj Bugarskoj
Pozitivna su dva muškarca iz grada Plevena na severu zemlje, i dve žene iz grada Gabrova, u centralnoj Bugarskoj

Bugarski zvaničnici saopštili su da su u toj zemlji potvrđena četiri slučaja zaraze virusom korona, u trenutku dok se vlasti bore sa epidemijom sezonskog gripa, javlja bugarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Prema zvaničnim podacima, objavljenim u nedelju, pozitivna su dva muškarca iz grada Plevena na severu zemlje, i dve žene iz grada Gabrova, u centralnoj Bugarskoj.

Vlada Bugarske zakazala je za nedelju popodne sednicu na kojoj će raspravljati o merama za suzbijanje zaraze.

Bugarska je već uvela sistem za merenje temperature tela na aerodromima i graničnim prelazima, kako bi sprečila širenje virusa covid-19.

Nakon što su u nedelju potvrđena prva dva slučaja, glavni zdravstveni inspektor Angel Kunčev izjavio je da pacijenti po svemu sudeći nisu nigde putovalli niti su bili u kontaktu sa bilo kim ko se vratio iz neke od zemalja u kojima se pojavio virus korona.

Direktor Nacionalnog centra za infektivne i parazitske bolesti, Todor Kantardžijev, rekao je da su 27-godišnji muškarac i 75-godišnja žena bili preventivno testirani, nakon što su bili hospitalizovani pre nekoliko dana zbog teških respiratornih problema. Sa njima je u kontaktu bilo oko 40 osoba, i u toku je njihovo testiranje, saopštili su zdravtveni zvaničnici.

Bugarska se, inače, već bori sa epidemijom virusa gripa, zbog kojeg su bolnice pune pacijenata, a registrovano je gotovo 5.000 slučajeva ovog oboljenja koje izaziva virus influence tip B.

Vlada je proglasila epidemiju na državnom nivou, zbog čega su škole zatvorene od 6. do 11. marta, a bolnicama je izdata naredba da se odlože sve neobavezne operacije i zabrane posete pacijentima.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, novi virus korona identifikovan je u 103 zemlje širom sveta. Inficirano je više od 106.000 ljudi, a preminulo je oko 3.600 osoba.

XS
SM
MD
LG