Dostupni linkovi

EU se nada skorom potpisivanju 'mini sporazuma' sa SAD


Evropska unija nada se da će u narednim sedmicama postići 'mini' trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama, ali još uvijek postoje teška pitanja koja se trebaju riješiti, uključujući prepreke za poljoprivredne proizvode, izjavio je u petak povjerenik Evropske unije za trgovinu Phil Hogan.

Hogan je govorio pred posjetu Washingtonu 16. i 17. marta.

"Nadamo se da ćemo u narednim sedmicama postići neki mini dogovor ili barem razumijevanje", rekao je Hogan novinarima u Dablinu.

"Poduzimamo spore i male korake ka 'mini sporazumu'" rekao je u govoru liderima iz poslovne sfere.

"Trenutno postoji zamah sa obje strane", dodao je.

Hogan koji je novembru prošle godine promaknut iz uloge šefa EU za poljoprivredu, stavio je obnovu odnosa između SAD-a i EU visoko na listu prioriteta.

On je također rekao da su glavni problemi pitanja trgovine, tehnologije i energije te da bi mogao postojati određeni napor za uklanjanjem prepreka u poljoprivrednoj trgovini. Hogan je dodao da Evropska unija neće mijenjati propise o sigurnosti hrane i neće od Washingtona tražiti nikakve izmjene koje zahtjevaju odobrenje Kongresa.

Tokom svoje posjete Washingtonu Hogan će održati govor o svojim idejama za reformu Svjetske trgovinske organizacije.

"Nadam se da ovaj govor može da djeluje kao katalizator daljnjeg djelovanja i globalne saradnje naročito preko Atlantika", rekao je Hogan.

XS
SM
MD
LG