Dostupni linkovi

'Jesu li graditelji bili moroni?' Prvi tematski park u Rusiji daleko od zabave


Neki Rusi kritikovali su ogromno parkiralište „Ostrva snova“.
Neki Rusi kritikovali su ogromno parkiralište „Ostrva snova“.

Iznad mora asfaltnog parkinga nalaze se zdepaste kule ruskog pohoda u prvi posao s tematskim parkovima. Na prvi pogled, kompleks u Moskvi malo podsjeća na Disnilend, američki zabavni park koji Rusima nije bio dopušten da posjete 1959., odlukom sovjetskog vođe Nikite Hruščova koji se nadao da će se park jednog dana reprodukovati kod kuće. Sada, nakon nekoliko lažnih najava, Rusija konačno ima svoj zabavni park: 'Ostrvo snova', piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

U društvu nikog drugog do ruskog predsjednika Vladimira Putina, moskovski grdonačelnik Sergej Sobijanin otvorio je park za javnost 29. februara.

Zvaničnici se nadaju da će svake godine milioni posjetilaca iz Rusije i inostranstva obilaziti atrakcije Ostrva snova, napravljenog na 30 hektara zemljišta i prekrivenog staklenim kupolama kako bi se posjetioci zaštitili od oštrog vremena ruske prijestonice.

Ruski zvaničnici ubrzo primjećuju da je tematski park vrijedan 1,3 milijardi eura najveći u Evropi i Aziji te predviđaju da će to biti ključni dio ostavštine gradonačelnika Sobijanina. Otvaranje je kasnilo dva puta: jednom u 2018. i ponovo u decembru 2019. godine.

Mnogi Rusi, a posebno oni koji su aktivni na društvenim medijima, skeptični su da kažu, barem s mnogo satire, da ono što vide djeluje kao rasipništvo i loša imitacija Disneijevog originala. Mnogi žale šumu koja je odsječena bi se napravio prostor za park i ogromni prostor za parking. Drugi primjećuju sumnjivu pozadinu onih koji su uključeni u projekt.

Možda više od svega, cijene ulaznica za park bile su gromobran za kritiku.

Karte tokom vikenda koštaju 11.000 rubalja (146 eura) za četvoročlanu porodicu. Prosječna mjesečna plata u Rusiji prošle godine iznosila je nešto više od 46.000 rubalja (611 eura). A inflacija i dalje pogađa. Sve u svemu, 2019. godine oko 14 posto Rusa je živjelo s manje od 143 dolara mjesečno, što je službena granica siromaštva.

"Prema službenoj stranici novog moskovskog parka: 'Ostrvo snova društveno je značajno mjesto za moskovsku regiju.' Ulazna karta za sve starije od 10 godina košta 2.900 rubalja (39,4 eura), što znači da za porodicu [tokom radnih dana] košta najmanje 8.700 (117 eura). Ured gradonačelnika ima čudnu ideju o 'društvenom značaju''', napisala je na Tviteru (Twitter) advokatica i voditeljica televizijskog kanala Cargrad, Stalina Gurevič.

Drugi su istakli problem oko ukupnih troškova od 1,3 milijardi eura. Korisnik Tvitera Sakt ističe da Burž Khalifa (Burj), neboder visine 830 metara u obliku igle, koji dominira panoramom Dubaija, košta približno isto, što sugeriše da Ujedinjeni Arapski Emirati dobivaju više novca od onog što su uložili.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i gradonačelnik Moskve Sergej Sobijanin posjetili su zabavni park Ostrvo snova 27. februara uoči otvoranja.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i gradonačelnik Moskve Sergej Sobijanin posjetili su zabavni park Ostrvo snova 27. februara uoči otvoranja.

Neke odbija estetika parka jer smatraju su da je u pitanju loša kopija čuvenog američkog tematskog parka.

Vasilij Oblomov, također na Tviteru, spojio je fotografije Ostrvo snova i Diznilend.

"Danas se u Moskvi otvara zabavni park Ostrvo snova. Jedna fotografija prikazuje patetičnu inostranu verziju. Druga, jedinstvena, ruska originalna. Mislim da neće biti teško shvatiti koja je koja."

Drugi korisnik Tvitera, identifikovan kao Kolja Švab, također je bio manje nego impresioniran dvorcem Ostrva snova: "Kakav nered. Jedan pogled dovoljan je da se zna da osoba koja je dizajnirala ovu zasljepljujuće ružni hambar s kupolama nikada u životu nije vidjela pravi dvorac".

Još jedan korisnik Tvitera dao je graditeljima zasluge što su uzeli lošu ideju i pogoršali je.

"Bilo je užasno od početka, ali graditelji su uspjeli još više zabrljati. Svi zaobljeni elementi postali su kvadratni. Nije to 'Ostrvo snova', već ostrvo sramote", piše on.

Tu poruku kritike dizajna Ostrva snova ponovila je još jedna korisnica Tvitera - Sofija koja sebe predstavlja kao "arhitektica" i "dizajnerka".

"Ostrvo snova je najružnija stvar koju sam ikada vidjela u svojoj karijeri arhitektice. Ovo je pakao za arhitekte. Ali moj sin ima 13 godina. To znači da ću vjerovatno tamo otići kao majka, i dok je moj sin bude uživao u atrakcijama ja ću patiti."

Ostali su bili zbunjeni masivnim parkingom koje se prostire na nekoliko hektara ispred ulaza u park, pitajući se zašto ne bi mogao zauzeti manje prostora podzemnom izgradnjom ili kao višespratni kompleks.

"Da li je ispravno razmišljanje da je za moskovske vlasti Ostrvo snova parking ispred prekrasne scenografije u pozadini kako parking ne bi bio toliko dosadan?", pitao je korisnik Twittera Gorodskij Proektij.

"Parking ispred parka. Jesu li graditelji moroni?" - pitala je Katjuša Mironova na Tviteru.

Još prije njegovog otvaranja, tematski park bio je meta kritika, posebno onih koji žive u blizini mjesta, koji su bili među najglasnijim u iznoženju žalbi zbog sječe šume kako bi se osigurao prostor za projekat.

Korisnik Tvitera 'Zanimljiva Moskva' objavio je satelitske snimke tog područja prije i nakon izgradnje parka.

Ostali nisu mogli da ne primijete kako se otvaranje poklapalo sa održavanjem demonstracija u ruskoj prijestonici u spomen na Borisa Njemcova, Putinovog kritičara koji je ubijen u blizini Kremlja prije pet godina. Mnogi su taj događaj iskoristili kako bi protestovali zbog predloženih izmjena ustava zemlje. Kritičari kažu da su planirane izmjene usmjerene na produženje Putinovog ostanka na vlasti nakon što se njegov predsjednički mandat završi 2024. godine.

Korisnik Tvitera 'Borrelia persica' napisao je da je polovina Moskve bila na skupu u spomen Njemcovu, a druga na otvaranju Ostrva snova.

Vlasnici kompleksa su Amiran Mucojev i njegov brat Alihan. Oni su sinovi Zelimhana Mucojeva, sumnjivog biznismena i bivšeg poslanika Državne dume iz vladajuće stranke Ujedinjena Rusija s navodnim vezama s osobama organiziranog kriminala.

Hoće li nešto od toga biti bitno za Ruse koji pomisle posjetiti Ostrvo snova, tek treba da se vidi.

XS
SM
MD
LG