Dostupni linkovi

Evropski sud za ljudska prava odbio Platinijevu žalbu


Bivši predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini (Michel Platini)
Bivši predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini (Michel Platini)

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je danas žalbu bivšeg predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija (Michel Platini), na četvorogodišnju suspenziju iz fudbala, koju je dobio pošto je primio dva miliona dolara od Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), javlja AP.

"Sud je posebno utvrdio da, imajući u vidu ozbiljnost nedoličnog ponašanja, visoku poziciju gospodina Platnija u upravnim organima fudbala i potrebu da vrati ugled u sportu i FiFI, kazna nije izgledala preterano ili proizvoljno", navodi se u saopštenju suda.

To je peti put da je Platini izgubio pravnu borbu, nakon što su etički i žalbeni komiteti FIFA-e, Sud za sportsku arbitražu i Vrhovni sud Švajcarske izneli dokaze o pravičnosti slučaja.

Navodi koji su se pojavili protiv Platinija u septembru 2015. godine okončali su njegovu predsedničku kampanju u FIFI, kada je pokušavao da zameni Sepa Blatera na čelu svetske kuće fudbala.

Platini mora da plati FIFI 60.000 švajcarskih franaka, kako bi ponovo dobio aktivnu ulogu u fudbalu.

Blater je 2011. godine odobrio isplatu Platiniju od dva miliona dolara za konsultantske poslove koje je za njega obavljao 10 godina ranije. Blater je suspendovan na šest godina.

Platini je prvobitno suspendovan na šest godina, ali je Sud za sportsku arbitražu umanjio kaznu na četiri godine, pa njegova suspenzija ističe u oktobru.

Evropski sud za ljudska prava saopštio je da se Platini žalio na suspenziju po tri osnova - pravo na pravično saslušanje, da su se protiv njega retroaktivno koristila pravila FIFA i da je kazna bila preterana.

XS
SM
MD
LG