Dostupni linkovi

Kurti pisao zvaničnicima EU o prioritetima Vlade Kosova


Premijer Kosova Aljbin Kurti uputio je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lejen i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju koje je informisao o ciljevima Vlade Kosova.

Kurti je naveo da je program vlade na čijem je čelu, zasnovan na uspostavljanju vladavine prava i ekonomskom razvoju, i zahvalio EU za podršku koju je po njegovim rečima, "uvek davala Kosovu".

Dodao je da je Vlada Kosova posvećena rešavanju "preostalih pitanja" u odnosima sa Srbijom.

"I dalje smo uvereni da se to mora učiniti u okviru dijaloga, koji bi kulminirao uzajamnim priznanjem dveju država. Verujemo da je ovo važan put za integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu i postizanje istorijskog sporazuma koji bi stvorio trajni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu", naveo je Kurti u pismu.

Najavio je da će 15. marta početi ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje je utvrdila prethodna vlada.

"To radimo kao gest dobre volje i kao znak naše posvećenosti da blisko sarađujemo sa SAD u dijalogu sa Srbijom. Nadamo se da će na naše akcije Beograd recipročno uzvratiti i da će ukloniti sve necarinske barijere u trgovini s Kosovom i zaustaviti kampanju protiv priznavanje Kosova", naveo je Kurti.

Rekao je da je svestan da je u prethodne dve godine došlo do izrazitog nedostatka koordinacije kosovskih predstavnika o ulozi, interesu i ciljevima u dijalogu sa Srbijom, kao i da često nije bilo jasno ko govori u ime Kosova na međunarodnoj i domaćoj sceni.

"Vlada koju vodim će okončati takvu praksu. Vlada i ja kao premijer imamo ustavni mandat, političku volju i zakonsku dužnost, kao i potpunu i isključivu odgovornost za preuzimanje i vođenje ovog procesa i predstavljanje Kosova na najvišem diplomatskom nivou", naveo je Kurti.

XS
SM
MD
LG