Dostupni linkovi

Rast berzi i cene energenata


Vrednost akcija na berzama je opet skočila u sredu, nakon veliko pada u utorak. Tako su indeksi na Vlostritu skočili za skoro tri odsto, nakon pada u utorak više od tri procenta. Tako se nastavlja neizvesnost zbog korone virusa što je pojačalo strahovanja da će globalna ekonomija, koja je usporavala i pre izbijanja epidemije, upasti u recesiju.

U pondeljak su akcije na američkim berzama skočile više od četiri procenta nakon što su prethodne sedmice izgubile više od deset odsto vrednosti, što je najveći pad od izbijanja globalne finansijske krize 2008.

Poslednji rast vrednosti akcija se tumači velikim uspehom Džoa Bajdena (Joe Biden) u utorak na primarnim izborima za predsedničkog kandidata Demokratske stranke.

Investitori smatraju da on donosi veću izvesnost i stabilnost nego doskorašnji favorit levičarski orijentisani Berni (Bernie) Sanders, koji se zalaže za radikalne promene, uključujući i rezove u finansijskom sektoru.

Takođe, skok vrednosti akcija u sredu može se tumačiti i odložnom reakcijom tržišta na odluku Federalnih rezervi da smanji kamatnu stopu za pola procenta, u cilju podsticanja ekonomije koja posustaje.

Istovremeno, cene nafte na svetskom tržištu su u porastu jer sve ukazuje na to da su veliki proizvođači blizu dogovora da uvedu veća smanjenja dnevne proizvodnje s ciljem ublažavanja pada potražnje uzrokovanog virusom korona.

U Londonu je cena sirove nafte "brent" iz Severnog mora veća za 91 cent ili 1,7 odsto i sada je 52,77 dolara po barelu.

U NJujorku je cena svetle sirove nafte porasla za 1,03 ili 2,2 odsto i iznosi 48,21 dolara po barelu.

Saudijska Arabija i druge članice OPEK-a pokušavaju da uvere Rusiju da im se pridruži u velikom i dodatnom smanjenju dnevne proizvodnje.

Tehnički panel od nekoliko predstavnika OPEK-a, Rusije i drugih proizvođača preporučili su juče smanjenje proizvodnje između 0,6 do milion barela dnevno tokom drugog kvartala.

XS
SM
MD
LG