Dostupni linkovi

Sarajlić: Nisam dio rukovodstva SDA, možda neću biti ni delegat u Parlamentu BiH


Asim Sarajlić
Asim Sarajlić

Nisam više dio rukovodstva Stranke demokratske akcije (SDA), nisam potpredsjednik SDA, nisam ni predsjednik Kadrovske komisije. To je moja odluka i kolegij stranke o tome nema šta da se izjašnjava. Možda neću biti ni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, izjavio je Asim Sarajlić, nakon današnjeg sastanka u centrali SDA povodom afere koja je u javnosti nazvana "Asim" o namještanju rezultata za izbor predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije u Sarajevu.

Afera koja potresa SDA, nastala je nakon što je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i kandidat za predsjednika Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije Sarajevo, 28. februara na svom Facebook profilu objavio tonski snimak za koji je naveo kako je dokaz o malverzaciji tokom izbora predsjednika sarajevske SDA.

Dodao je kako se na snimku može čuti "kako Asim Sarajlić, predsjednik kadrovske komisije i potpredsjednik SDA nudi zaposlenje za suprugu jednog od delegata kako bi glasao za drugog kandidata".

Efendić je, također, napisao kako je ranije najavio da ima saznanja o nekim neprincipijelnim lobiranjima i pritiscima na delegate, i da će o tome govoriti nakon izbora. Navodi da su izbori prošli te da objavljuje tonski snimak "koji na najbolji mogući način oslikava šta se dešavalo u pozadini izbora".

Asim Sarajlić je na novinarska pitanja zbog čega je učestvovao u namještanju rezultata izbora za prvog čovjeka sarajevske SDA rekao: "O razlozima zbog čega sam to uradio govorit ću pred Tužilaštvom i Sudom. Ja sam na kolegiju govorio o unutarstranačkim aspektima i izbornom procesu. Izbori su prema mom mišljenju provedeni u skladu sa statutom i izbornim pravilima, a o svemu onome što je bilo prije i poslije, stranka će vjerovatno odlučivati kroz istražne komisije".

Za predsjednika Kantonalne organizacije SDA 26. februara je izabran Fikret Prevljak.

XS
SM
MD
LG