Dostupni linkovi

NUNS upozorava na nove napade na novinare u Srbiji


Predstavnici medija u Srbiji, fotoarhiv
Predstavnici medija u Srbiji, fotoarhiv

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je 3. marta na učestale fizičke i verbalne napade na novinare i ozbiljno ugrožavanje njihove bezbednosti.

U saopštenju NUNS-a se navodi da je novinarka dnevnog lista Danas, Jelena Diković, ispred Specijalnog suda u Beogradu praćena i zastrašivana od strane nepoznate osobe, koja ju je pre toga ometala dok je intervjuisala sagovornike nakon glavnog sudskog pretresa za zločin u Štrpcima 2. marta.

"Tražimo hitnu istragu i identifikovanje osobe koja je zastrašivala koleginicu Diković ispred zgrade Specijalnog suda i zahtevamo pojačane mere bezbednosti ispred zgrade suda", navodi se u saopštenju.

U NUNS-u su podsetili da je u Leskovcu 2. marta fizički napadnut novinar portala Jug media Dragan Marinković dok je izveštavao sa protesta srednjoškolaca protiv navodnog održavanja Parade ponosa u tom gradu, dok je novinarka Jug pressa Ljiljana Stojanović na istom događaju bila izložena grubim uvredama i pretnjama.

U saopštenju se dodaje i da su novinari Slaviša Lekić i Nedim Sejdinović na meti desničarskih portala koji ih optužuju da rade protiv Srbije i srpskog naroda i da su separatisti i autošovinisti.

"Upozoravamo nadležne institucije da je važno u svim slučajevima postupati brzo i efikasno kao u slučaju napada na novinara u Leskovcu jer svako nereagovanje može eskalirati u fizičko nasilje", naveo je NUNS i zatražio od državnih organa da preduzmu sve zakonom raspoložive mere u zaštiti prava i sloboda novinara.

NUNS je u svojoj bazi podataka od početka 2020. godine do sada zabeležio ukupno 16 napada i pritisaka na novinare.

Reporteri bez granica upozorili su u poslednjem izveštaju iz 2019. godine da je Srbija među zemljama u kojima se dešavaju ozbiljni verbalni i fizički napadi na novinare.

XS
SM
MD
LG