Dostupni linkovi

Rusija odbacila navode iz izvještaja UN-a o ratnim zločinima u Siriji


Snage lojalne sirijskoj vladi hodaju među zgradama u Maretu al-Numanu, uništenim u sirijskim režimskim i ruskim vazdušnim napadima, 30. januar 2020.
Snage lojalne sirijskoj vladi hodaju među zgradama u Maretu al-Numanu, uništenim u sirijskim režimskim i ruskim vazdušnim napadima, 30. januar 2020.

Moskva je odbacila navode iz izvještaja Ujedinjenih nacija (UN) da postoji mogućnost da je Rusija 2019. godine počinila ratne zločine u Siriji, navodeći da istražioci svjetske organizacije nikako ne mogu znati šta se dešava na terenu.

"Snažno odbacujemo ove optužbe. Očigledno je da Komisija UN-a ne može posjedovati pouzdane informacije o dešavanjima na terenu", rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

U izvještaju istraživačke komisije UN-a objavljenom 2. marta navodi se da je u napadima ruskih aviona u Siriji 2019. godine bilo civilnih žrtava, a da su pobunjenici koje podržava Turska vršili ubistva i pljačke u oblastima u kojima žive Kurdi.

"U oba incidenta ruske vazduhoplovne snage nisu napade usmjerile na određeni vojni cilj, zbog čega je to ratni zločin nasumičnog udara na civilne oblasti", napominje se u izvještaju.

Peskov naglašava da izvještaju nisu uzeti u obzir napadi militanata što znači da su procjene komisije, u najmanju ruku, jednostrane zbog čega Kremlj nije saglasan sa iznesenim navodima.

Komisija UN-a, takođe, opisuje i napade pobunjenika koje podržava Turska na oblasti koje kontrolišu Kurdi navodeći da, ukoliko su oni djelovali pod kontrolom oružanih snaga Ankare, onda postoji mogućnost da su turski oficiri odgovorni za ratne zločine.

U izvještaju se pokriva period od jula 2019. do februara 2020. godine.

Sirijski film 'Za Samu', pismo majke kćerki
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

XS
SM
MD
LG