Dostupni linkovi

Putin u novim amandmanima na Ustav pominje Boga, zabranjuje istopolne brakove


Vladimir Putin u crkvi, fotoarhiv
Vladimir Putin u crkvi, fotoarhiv

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2. marta podneo niz novih predloga za amandmane na Ustav, koji uključuju pominjanje Boga i opisuju brak kao heteroseksualnu zajednicu.

Putin je izmenu Ustava predložio u januarskom govoru o stanju države, rekavši da je potrebno proširiti ovlašćenja Parlamenta i "ojačati demokratiju".

Protivnici Kremlja opisali su predložene promene kao deo Putinovih nastojanja da ostane na vlasti posle svog sadašnjeg šestogodišnjeg mandata koji se završava 2024. godine.

Parlament pod kontrolom Kremlja prošlog meseca je brzo podržao Putinov nacrt u prvom od tri potrebna čitanja i trebalo bi ga da konačno odobri sledeće nedelje, postavljajući scenu za glasanje širom zemlje 22. aprila.

Na osnovu predloga radne grupe iz Kremlja koja je radila paralelno s poslanicima, Putin je 2. marta predstavio 24 stranice dodatnih amandmana za drugo čitanje, najavljeno za 10. mart.

Poslanici kažu da je uključio novi član Ustava kojim bi se "istakla milenijumska ruska istorija" i obećalo odavanje počasti "precima koji su nam zaveštavali svoje ideale i verovanje u Boga".

Ta dopuna je usledila na predlog Ruske pravoslavne crkve da se u Ustav doda pominjanje Boga.

Drugi amandman opisuje brak kao "zajednicu muškarca i žene". Ta formulacija je u skladu s Putinovim dugo izjavljivanim protivljenjem istopolnim brakovima.

Novi skup amandmana ne nagoveštava, međutim, kakav bi stav Putin mogao imati o periodu posle isteka svog mandata.

Taj sada 67-godišnji ruski vođa je na vlasti više od 20 godina, te je postao najdugovečniji na čelu države posle sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina koji je bio na čelu KPSS i SSSR-a od 1927. do smrti 1953. godine.

XS
SM
MD
LG