Dostupni linkovi

Argentina pred liberalizacijom abortusa


Pristalice legalizacije abortusa na protestu dižu zelene marame koje su simbol njihove borbe. 10. april 2018.
Pristalice legalizacije abortusa na protestu dižu zelene marame koje su simbol njihove borbe. 10. april 2018.

Argentina je na putu da postane prva velika država koja će legalizovati abortus u Latinskoj Americi, socijalno konzervativnom regionu pod velikim uticajem Rimokatoličke crkve, gde su prava na prekid trudnoće većinom strogo ograničena, dok su u nekim zemljama potpuno van zakona, pišu svetski mediji.

Predsednička inicijativa

Argentinski predsednik Alberto Fernandes (Fernandez) najavio je u nedelju da će Kongresu poslati predlog za legalizaciju dobrovoljnog abortusa, pošto je slična inicijativa odbijena pre dve godine usled snažnog protivljenja Katoličke crkve i konzervativaca, navodi Asošiejtid pres (Associated Press).

Desetine poslanica je ustalo da aplaudira na najavu, koju je Fernades objavio u govoru na otvaranju zasedanja Kongresa, ističe AP, ukazujući da postojeći zakon u Argentini dozvoljava abortuse samo u slučajevima silovanja ili kada je ugrožen život majke, ali da čak i u tim okolnostima mnoge žene nailaze na problem u traženju prekida trudnoće.

Fernandes je rekao da sadašnji zakon o abortusu nije efikasan i da su ga kritikovale mnoge žene koje su osuđene na ilegalne abortuse, što ugrožava njihovo zdravlje i živote. Ministarstvo zdravlja 2016. je procenilo da se u Argentini izvodi i do pola miliona ilegalnih abortusa godišnje.

Fernandesova vlada je saopštila da će inicijativu za legalizovanje abortusa, za šta se godinama zalaže sve snažniji feministički pokret u Argentini, prati seksualno obrazovanje i kampanja za sprečavanje neželjenih trudnoća, ukazuje Rojters (Reuters).

Predlog zakona o abortusu ima široku podršku u društvu, ali mu se, kako ističe Rojtetrs, snažno protive religiozne grupe u domovini pape Franje.

Predsednik s levog centra, koji je stupio na dužnost u decembru, rekao je da će svoj snažni mandat s izbora takođe iskoristiti za reformu pravosuđa i obaveštajne službe. On je rekao da će te mere pomoći da ispuni predizborno obećanje da će pokrenuti borbu protiv siromaštva, koje je u Argentini pogodila skoro 40 odsto stanovništva posle godina recesije i visoke inflacije.

Abortus u Latinskoj Americi

Abortus je nelegalan u većem delu Latinske Amerike, pretežno katoličkom regionu s 21 zemljom, ističe Gardijan (The Guardian).

Abortus je legalan na Kubi i Urugvaju, koje imaju 11,2 i 3,4 miliona stanovnika, kao i u pretežno protestantskoj Gvajani koja ima 780.000 stanovnika, ukazuje britanski list, dodajući da će ako Kongres u Buenos Ajresu odobri predsednikov predlog, Argentina s 45 miliona stanovnika, biti prva velika država u regionu koja legalizuje abortus.

Pravo na abortus je strogo ograničeno širom Latinske Amerike i prekidi trudnoće su dozvoljeni samo u slučaju silovanja ili ugroženosti života trudnica, kao u Argentini, gde je ta praksa stavljena van zakona 1921. godine.

Dominikanska Republika, Salvador, Haiti, Honduras, i Nikaragva, ističe Gardijan, imaju potpunu zabranu abortusa bez izuzetaka.

Neuspeli pokušaj i obnavljanje debate

Najavu Fernandesa su pozdravile pristalice legalizacije abortusa koje su pretrpele veliki poraz u avgustu 2018. kada tadašnji predsednik Maurisio Makri (Mauricio Macri) nije izrazio podršku za predlog zakona, ukazuje Indipendent (The Independent).

Tada su desetine hiljada žena reagovale protestima za legalizaciju abortusa noseći zelene marame koje su od tada postale simbol njihove kampanje.

U reakciji na planove Fernandesa, direktorka Amnesti internešnala (Amnesty International ) za Argentinu Mariela Belski je rekla da Kongres mora saslušati zahteve desetne hiljada žena koje se bore da imaju kontrolu nad svojim telima. "Pristup bezbednom abortusu je ljudsko pravo", rekla je ona uz ocenu da bi legalizacija abortusa bi istorijski korak za zemlju.

Predlog zakona iz 2018. kojim bi abortus bio legalan u prvih 14 nedelja trudnoće je tesno prošao u donjem domu Kongresa, ali ga je potom odbacio Senat, ukazuje BBC.

Debata o abortusu u Argentini je, međutim, kako navodi BBC, obnovljena u februaru prošle godine kada je 11-godišnja žrtva silovanja rodila dete carskim rezom.

Devojčica koju je silovao 65-godišnjak, partner njene bake, tražila je abortus, ali je procedura odbijena zbog pitanja oko identiteta njenog staratelja.

Bez promena u Kolumbiji

Ustavni sud u Kolumbiji odbio je u ponedeljak da legalizuje abortus, u okviru procesa za koji su se pristalice legalizacije nadale da će ohrabriti i druge latinoameričke države da donesu slične zakone, piše Njujork tajms (The New York Times).

Odluka suda da otvori slučaj i razmotri liberalizaciju, obnovila je žestoku debatu o abortusu i da li vlada ili pojedinačne žene treba da odlučuju kada se abortus može izvesti, ukazuje Njujork tajms, uz ocenu da je presuda delomična pobeda protivnika abortusa, pošto sud nije potpuno zabranio prekid trudnoće, kako je zahtevala profesorka prava koja je slučaj donela na Ustavni sud.

Kolumbijski Ustavni sud, koji se smatra među najliberalnijim u regionu, odlučio je da zadrži sistem uspostavljen njegovom odlukom iz 2006. koji dozvoljava abortuse u tri slučaja: kada je ugrožen život majke, kada fetus ima ozbiljne zdravstvene probleme i kada je trudnoća posledica silovanja.

Snažne katoličke tradicije u regionu su dovele do nekih od najrestriktivnijih zakona o abortusu, ali se, kako navodi američki list, pokreti koji zahtevaju veća reproduktivna prava i veću zaštitu žena šire od zemlje do zemlje, međusobno se podržavajući.

Da je Ustavni sud legalizovao abortus, Kolumbija bi bila najveća i najuticajnija zemlja Latinske Amerike koja bi dozvolila tu proceduru, ali se sada, ističe Njujork tajms, centar borbe za prava na abortus u tom regionu pomera u Argentinu.

XS
SM
MD
LG