Dostupni linkovi

Mađarska obustavila prijem migranata u tranzitne centre


Migranti na granici Srbije i Mađarske, arhivska fotografija

Zbog virusa korona, Mađarska na neodređeno vreme suspenduje prijem migranata u tranzitne centre, najavio je Đerđ Bakondi, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost Viktora Orbana, prenosi Radio televizija Srbije. U dva azilantska centra na mađarsko-srpskoj granici nalazi se 321 azilant.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Budimpešti, Đerđ Bakondi, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost Viktora Orbana, saopštio je da zbog virusa korona, Mađarska na neodređeno vreme obustavlja prihvat ilegalnih migranata u tranzitne centre kod mesta Tompa i Reske, na mađarsko-srpskoj granici.

"U Iranu je žarište virusa Korona, a veliki broj migranata stiže iz tog regiona. Da bismo zaštitili 321 osobu koja se nalazi u tranzitnim zonama, odlučeno je da do daljnjeg ne primamo ilegalne migrante u prihvatne centre na granici", naveo je Bakondi.

Savetnik mađarskog premijera rekao je da je ove godine bilo oko 7.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice, a da se oko 40.000 migranata sprema na put ka Evropi iz Turske.

On je dodao da iz Severne Makedonije stižu informacije da se veliki broj migranata kreće uz auto-put prema severnoj granici.

"Mađarska pojačava snage na odbrani šengenskih granica, odnosno odbrani bezbednosti građana Mađarske. Šta god rekli organizatori migracija, njihov put ne vodi na ovu stranu", naglasio je Bakondi.

XS
SM
MD
LG