Dostupni linkovi

Poslednji članovi posade napustili brod 'Dajmond prinses' u Japanu


Od 3.711 putnika i članova posade, 705 je bilo zaraženo koronavirusom
Od 3.711 putnika i članova posade, 705 je bilo zaraženo koronavirusom

Poslednja grupa od 130 članova posade iskrcala se danas s "Dajmond prinsesa" čime se tako sasvim ispraznio taj brod za krstarenje koji je bio u karantinu u japanskoj luci Jokohami.

Japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato rekao je novinarima da je brod sada prazan i spreman za sterilizaciju i bezbednosne provere da bi se pripremio za sledeće putovanje.

Na "Dajmond prinsesu", pod britanskom zastavom, deo putnika je bio zaražen novim koronavirusom, kada se vratio u svoju matičnu luku u Jokohoma, blizu Tokija, 3. februara.

Od 3.711 putnika i članova posade, 705 je bilo zaraženo koronavirusom, što je izazvalo kritiku međunarodne javnosti o sposobnosti Japana da kontroliše bolest.

Ministar Kato je rekao da će Vlada istražiti kakvo je bilo upravljanje stanjem na brodu da se zaraza ne bi ponovila, ali je dodao da je teško naređivati brodu pod stranom zastavom i iskazao potrebu za nalaženje globalnog okvira za rešavanje budućih kriza, prenosi Beta.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je organizovalo prevoz autobusima oko 70 Indonežana, poslednjih članova posade do tokijskog aerodroma Haneda odakle će se čarter letom indonežanske vlade vratiti kući.

Ministarstvo je organizovalo prevoz i 60 drugih članova posade u državnu ustanovu u blizini Tokija na dodatni karantin.

Stotine stranaca sa broda ranije su evakuisale vlasti njihovih zemalja i čarter letovima ih vratile kući.

U Japanu su dozvolili da se 1.000 putnika vrati javnim prevozom uprkos upozorenjima stručnjaka i oni su sada u kućnom karantinu, a nekoliko njih je bilo pozitivno na testiranju na koronavirus nakon povratka kući.

XS
SM
MD
LG