Dostupni linkovi

Sirijska vojska potvrdila da joj je Turska srušila dva borbena aviona


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sirijska zvanična novinska agencija SANA je objavila da su turske snage u severozapadnoj Siriji oborile dva sirijska borbena aviona, dok se pojačava sukob koji je doveo do sve većih sukoba turskih i sirijskih snaga. To je potvrdila i sirijska vojska, prenosi Rojters.

SANA kaže da su avioni ciljali iznad regiona Idlib i da su se četiri pilota spasla katapultiranjem, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo dva aviona SU-24 i uništilo sisteme protivvazdušne odbrane nakon što je jedna od njenih bespilotnih letelica oborena.

Ranije su sirijski vojni mediji rekli da je oborena bespilotna letelica unutar severozapadne oblasti Sirije koju je vlast u Damasku zatvorila za sve avione, i bespilotne. U upozorenju je rečeno da će se svaki avion koji prodre u sirijski vazdušni prostor tretirati kao neprijateljski i obarati ga.

Turske bespilotne letelice su dva dana napadale u provinciji Idlib, a sirijski aktivisti tvrde da su nanele velike gubitke sirijskim vladinim snagama.

Ova sučeljavanja su povećala napetost između Turske i Rusije, koje u sirijskom građanskom ratu podržavaju suprotstavljene strane.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan je u subotu objavio da je njegova zemlja otvorila zapadne granice za migrante i izbeglice koje se nadaju ulasku na terotoriju Evropske unije.

Ujedinjene nacije saopštile su u nedelju da je na kopnenoj granici Turske s Grčkom bilo u masi najmanje 13.000 ljudi.

Erdoan nije svoju odluku da otvori "kapije Evrope" eksplicitno povezao s vojnom eskalacijom u sirijskoj provinciji Idlib. Međutim, upozorio je da Turska "ne može podneti novi talas migranata", što je bila njegova aluzija na Idlib gde su se stotine hiljada očajnih sirijskih civila koji beže pred napredovanjem sirijskih trupa, preselile nadomak turske granice.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar, govoreći iz vojnog štaba u blizini sirijske granice, rekao je da Turska želi da se bori protiv snaga sirijske vlade, a ne protiv ruskih trupa.

Pozvao je Moskvu da ubedi sirijskog predsednika Bašara Asada da se povuče do linije prekida vatre na ivicama Idliba, dogovorene 2018. godine.

Osvrćući se na gubitke nanete snagama Sirije, rekao je da je Turska "neutralizovala" više od 2.200 sirijskih vojnika, 103 tenka i osam helikoptera.

"Operacija 'Prolećni štit' koja je počela posle gnusnog napada u Idlibu 27. februara, uspešno se nastavlja", rekao je Akar pominjući napade iz vazduha u kojima su poginula 33 turska vojnika.

Sadašnja operacija je četvrta koju Turska od 2016. godine izvodi u ratom razorenoj Siriji.

Teške borbe na severozapadu Sirije izazavle su humanitarnu katastrofu i najveći talas raseljavanja u devetogodišnjem sirijskom građanskom ratu.

XS
SM
MD
LG