Dostupni linkovi

Više od 85.000 zaraženo korona virusom širom sveta


Broj zaraženih korona virusom porastao je na više od 85.000 širom sveta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije najveći broj zaraženih, 79.251, i smrtnih slučajeva, 2.835, je u Kini, odakle je virus i potekao.

U Hongkongu su potvrđena 94 slučaja i dvije smrti, u Južnoj Koreji je zaraženo 3.150, a preminulo je 17, dok je u Japanu, uključujući i kruzer "Dajmond prinses" zaražena 941 osoba, a 11 je preminulo.

Prema zvaničnim podacima iz tih država, u Italiji je potvrđeno 888 slučajeva, dok je 18 osoba preminulo, a u Iranu je zaraženo 593, dok je od bolesti KOVID-19 umrlo 43.

Smrtni slučajevi još su zabilježeni u Francuskoj, dva i po jedan u Velikoj Britaniji, Tajvanu i na Filipinima.

U Singapuru je zaraženo 98 osoba, u SAD 62, u Francuskoj 57, u Nemačkoj 57, u Španiji 46, u Kuvajtu 45, na Tajlandu 42, na Tajvanu 39, u Bahreinu 38, u Maleziji 24, u Australiji 23, u Velikoj Britaniji 20, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 19, u Vijetnamu 16, u Kanadi 14, u Švedskoj 11, u Švajcarskoj i Makau 10 i Iraku osam.

Po šest slučajeva utvrđeno je u Norveškoj i Omanu, po pet u Austriji, Rusiji, Hrvatskoj i Izraelu.

Od korona virusa, čiji je epicentar grad Vuhan u Kini, zaraženo je po troje u Grčkoj, Indiji, Libanu i Rumuniji, dok su na testove pozitivne bile po dvije osobe u Pakistanu, Finskoj, Holandiji, Gruziji i Meksiku.

Po jedan slučaj otkriven je u Egiptu, Alžiru, Avganistanu, Sjevernoj Makedoniji, Estoniji, Litvaniji, Belgiji, Belorusiji, Nepalu, Šri Lanci, Kambodži, Danskoj, Brazilu, Novom Zelandu, Nigeriji, Azerbejdžanu i Monaku.

Neobjašnjivi slučajevi izazivaju strah u SAD-u

Zvaničnici na američkoj Zapadnoj obali izvijestili su o tri neobjašnjiva slučaja korona virusa, što izaziva zabrinutost da bi se virus mogao širiti unutar zajednice, javlja BBC.

Pacijenti u Kaliforniji, Oregonu i državi Washington nemaju nikakvu povezanost sa zemljom u kojoj je epidemija i izbila.

Ukupno 59 slučajeva korona virusa potvrđeno je u SAD-u, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Broj zaraženih u Južnoj Koreji povećan na 3.150

U međuvremenu, Južna Koreja, koja ima najveći broj slučajeva izvan Kine, u subotu je mobilizirala vojsku.

Vojnici dezinfikuju velike dijelove Daegua, jugoistočnog grada koji je bio u središtu epidemije korona virusa u zemlji.

Južna Koreja apelovala je danas da građani ne izlaze iz kuća zbog širenja virusa korona, nakon što je broj zaraženih povećan na 3.150.

"Molimo građane da ne izlaze na ulice, ne učestvuju u masovnim skupovima, događajima ili vjerskim okupljanjima", rekao je zamjenik ministra zdravlja Kim Kang Lip novinarima.

On je naveo da je država sada u "kritičnoj fazi" borbe protiv virusa.

Medicinski radnici nose zaštitna odijela, Južna Koreja, 28. februar 2020.
Medicinski radnici nose zaštitna odijela, Južna Koreja, 28. februar 2020.

U međuvremenu, kompanija "Hjundai motor" zatvorila je jednu fabriku automobila zbog epidemije, a popularni bend BTS otkazao je koncert zakazan za april.

Više od polovine slučajeva u Južnoj Koreji dovedeno je u vezu sa jednom vjerskom organizacijom iz južnog grada Daegu i bolnicom u okrugu Čengdo.

U Iranu umrle 43 osobe, 593 zaraženih

U Iranu su 43 osobe umrle od virusa korona, a zaražene su 593, rekli su danas zdravstveni zvaničnici.

"Od posljedica virusa u posljednja 24 časa umrlo je devet osoba. Broj mrtvih sada je 43. Od juče je registrovano 205 novih slučajeva, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 593", rekao je zvaničnik Kianuš Džahanpur.

Iranci sa maskama na licu na gradskim ulicama, 26. februar 2020.
Iranci sa maskama na licu na gradskim ulicama, 26. februar 2020.

U Iranu su do utorka, 3. marta, zatvorene sve škole, a cijele naredne sedmice neće raditi univerziteti i biće zabranjeni koncerti i sportski događaji.

Zamjenik premijera, zamjenik ministra zdravlja i pet poslanika pozitivni su na virus korona, a zbog ubrzanog širenja zaraze vlasti su pozvale ljude da ne izlaze iz kuća.

Iranski mediji javili su danas da je jedan poslanik, izabran na izborima 21. februara, umro od posljedica virusa korona.

Savjet da se ne napušta Rusija

Šef ruske agencije za kontrolu zdravlja potrošača Ana Popova pozvala je danas Ruse da se uzdrže od putovanja u inostranstvo i da ne putuju bez prijeke potrebe zbog sve bržeg povećanja broja zaraženih virusom korona.

Popova je rekla da Rusi ne treba da putuju, jer će tako izbjeći moguću infekciju.

"Ako želite da se zaštitite prvo redukujte putovanja u inostranstvo. Sada zaista ne vrijedi napuštati Rusiju", dodala je Popova.

Uprkos činjenici da Rusija dijeli jednu od najdužih granica na svijetu sa Kinom, u kojoj se virus korona pojavio prošle godine, Ruska Federacija zabilježila je relativno mali broj slučajeva zaraze na svojoj teritoriji.

Rusija je stavila u karantin stotine lica kako bi spriječila širenje zaraze, a vlasti u Moskvi sprovele su više akcija protiv mogućih nosilaca virusa. Zbog provođenja karantinskih mjera koristi se tehnologija facijalnog prepoznavanja.

Troje ruskih državljana nalazi se na liječenju u Rusiji nakon što su se zarazili na kruzeru u Japanu, rekli su zvaničnici.

Zamjenik gradonačelnika Moskve rekao je juče da će Rusija protjerati 88 stranih državljana zbog kršenja propisa karantina koji su uvedeni kao mjera predostrožnosti protiv širenja virusa.

Broj zaraženih na Tajvanu povećan na 39

Tajvan je prijavio još pet slučajeva virusa korona čime je broj zaraženih povećan na 39.

Među tih pet slučajeva četiri lica bila su u kontaktu sa drugim zaraženim pacijentom u bolnici, a jedna osoba vratila se sa Bliskog istoka.

Dok epidemija raste, Kinezi u Americi brinu o predrasudama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Centralna komanda za borbu protiv epidemije saopštila je da su jedna čistačica i troje medicinara radnici bolnice, koji su se zarazili preko jednog pacijenta.

Sestre su liječile pacijenta prije nego je utvrđeno da je zaražen virusom korona.

Peti slučaj odnosi se na ženu od oko 60 godina koja bila na putovanju u Egiptu i Dubaiju, a na Tajvan se vratila 21. februara. Ona se žalila na tegobe i slabost još dok je bila u Egiptu.

Na Tajvanu je do sada umrla jedna osoba od virusa korona, a devet pacijenata se oporavilo i pušteni su iz bolnice.

U susjednoj Kini, koja je izvor epidemije, registrovano je više od 79.000 zaraženih, dok je više od 2.800 lica umrlo.

Kuvajt poziva građane da ne putuju

Kuvajt je pozvao svoje građane da izbjegavaju putovanje u inostranstvo zbog bojazni od širenja virusa korona, rekao je zvaničnik Ministarstva zdravlja.

U Kuvajtu nema novih registrovanih zaraženih virusom korona u posljednja 24 sata, rekao je zvaničnik.

Do sada je u Kuvajtu registrovano 45 lica zaraženih virusom korona.

Pogubne posledice koronavirusa po svetsku ekonomiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG