Dostupni linkovi

Gojković: Prioritet Srbije očuvanje Republike Srpske


Predsednici Skupštine Republike Srpske i Srbije, Nedeljko Čubrilović i Maja Gojković

Prioritet Srbije je očuvanje Republike Srpske, izjavila je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Gojković je, otvarajući prvi sastanak Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske u Beogradu, potvrdila puno poštovanje Dejtonskog sporazuma i postojanje države Bosne i Hercegovine od strane zvaničnog Beograda.

“Srbija nastavlja da bude privržena svojim obavezama koje proističu iz Dejtonskog sporazuma jer je njegov cilj uspostavljanje i održavanje mira. U tom okviru je naše potvrđeno strateško opredeljenje za očuvanje Republike Srpske, kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta, i nastavak razvijanja specijalnih paralelnih odnosa sa Republikom Srpskom uz uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BIH”, rekla je Gojković.

Prvi sastanak Komisija za saradnju skupština Srbije i Republike Srpske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Nedeljko Čubrilović, predsednik Skupštine Republike Srpske, rekao da je potrebno definisati najvažnije teme kako bi se ostvarile mogućnosti Sporazuma o specijalnim i paralalenim vezama Srbije i RS.

“Država Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ne želi da se meša u unutarnje odnose, pri tome gajeći posebne simpatije prema Republici Srpskoj, ma šta to za koga značilo. Za nas u Republici Srpskoj sigurno znači mnogo”, naveo je Čubrilović.

Maja Gojković rekla je da ovaj susret ima simboličnu dimenziju jer se, kako je navela, dešava u danu kada se u Beogradu održava svečanost povodom Dana Republike Srpske i sećanja na donošenje prvog Ustava RS.

U vezi sa prvom temom sastanka, nazvanom „perspektive u regionalnoj stabilnosti i bezbednosti“, Gojković je rekla da je Srbija opredeljena za čuvanje mira.

„Kao što znamo strašnu cenu slobode, tako znamo i da je sloboda uslov uživanja u blagostanju kojem zajedno težimo. Zato će Srbija i Srpska zajedno nastaviti da ulažu napore i učiniti sve što je u njihovoj moći da očuvaju mir kao uslov prosperiteta“, izjavila je Maja Gojković.

Sednica se održava na osnovu Memoranduma o formiranju Komisije za saradnju koji su dvoje predsednika parlamenata potpisali 26. septembra 2018. Godine, a čelnici dva parlamenta saopštili su da je ona odgovor na objektivne potrebe naroda u RS i SRB.

Čubrilović je rekao da je saradnja skupština RS i Srbije najkonkretniji oblik saradnje parlamenata i podsetio da su do sada zajednički obeležavani istorijski datumi.

“Na taj način održavamo i negujemo kulturu sećanja na zajedničku istoriju. Što je sasvim prirodno jer mi smo jedan narod koji igrom istorijskih geopolitičkih okolnosti danas živi u više država, na žalost”, izjavio je Čubrilović.

Nakon uvodnog izlaganja, članovi delegacije Skupštine Republike Srpske prisustvovali su plenarnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Na dnevnom redu sastanka Komisije prva tačka dnevnog reda su, kako je saopštila Skupština Srbije, “odnosi Republike Srbije i Republike Srpske – međuparlamentarna saradnja i perspektiva regionalne stabilnosti i bezbednosti“.

Razgovara se i na temu „parlamentarna podrška razvoju ekonomsko-trgovinske saradnje Republike Srbije i Republike Srpske, sa akcentom na saradnji u oblasti energetike i infrastrukture“.

Članovi Komisije, kako je najavljeno, razmotriće i „saradnju na zaštiti istorijskog sećanja kroz zajedničko obeležavanje godišnjica, sećanja na žrtve i izgradnju i održavanje memorijala“.

Istovremeno će biti održan i sastanak generalnih sekretara dve skupštine, na osnovu Protokola između stručnih službi ovih parlamenta, “u cilju uspostavljanja saradnje kroz stručno usavršavanje zaposlenih i razmenu kadrova”.

XS
SM
MD
LG