Dostupni linkovi

Nema novih slučajeva korona virusa u S. Makedoniji, novi testovi negativni 


Konferencija za novinare ministra zdravlja Venka Filipcea, doktora Žarka Karadzovskog i premijera Olivera Spasovskog na kojoj su potvrdili prvi slučaj korona virusa u Makedoniji, 26 februar 2020.
Konferencija za novinare ministra zdravlja Venka Filipcea, doktora Žarka Karadzovskog i premijera Olivera Spasovskog na kojoj su potvrdili prvi slučaj korona virusa u Makedoniji, 26 februar 2020.

Nema novih slučajeva korona virusa u Severnoj Makedoniji, objavio je u četvrtak navečer ministar zdravlja Venko Filipce, navodeći da su testovi tri sumnjiva slučaja negativni. Kako je napisao na svom Facebook profilu "rezultati osobe koja je stigla iz Italije, koja se testirana prethodnih nekoliko sati na Klinici za infektivne bolesti, su negativni", prenosi agencija Beta.

"To je poslednja osoba za koju su se čekali rezultati i u ovom trenutku nema drugih osoba koje se testiraju na korona virus", istakao je ministar zdravlja Severne Makedonije.

Prethodno je na konferenciji za novinare Filipce rekao da su negativni na korona virus bili testovi dvojice pacijenta, vozača kamiona koji je došao iz Severne Italije i Skopljanke koja je doputovala iz Rima.

Pacijentkinja kod koje je dan ranije potvrđen korona virus i koja se leči izolacionom delu Klinike za infektivne bolesti u Skoplju, kako je rekao Filipce, se "dobro oseća", "ima laku kliničku sliku" i "nema komplikacija".

Prema njegovim rečima 12 osoba za koje je utvrđeno da su bili u kontaktu sa zaraženom 50-godišnjom Skopljankom su u "kućnoj izolaciji" i pod medicinskim i sigurnosnim nadzorom do kraja perioda inkubacije, odnosno 14 dana.

"Nadzor, odnosno izolacija se dobro sprovodi. Radi se o 12 zdravih osoba, među kojima je i dvoje dece. Nijedno od izolovanih osoba nema simptome, ali ako pokažu simptome biće odvedeni na bolničko lečenje", rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipce.

Dan ranije je makedonski ministar zdravstva saopštio je da su tri pacijenta prijavila grip, a dvoje su bili negativni na testu za virus korona. Treći je bio pozitivan.

Kako je pojasnio Filipce, radi o ženi rođenoj 1970. godine koja je boravila u Italiji mjesec dana. Kao što je rekao, bila je bolesna dvije nedelje i tretirana je u italijanskoj bolnici gde joj nije bio urađen test na korona virus. Kada je stigla u Skoplje, odmah se prijavila na Infektivnu kliniku gdje je smještena u odjelu za izolaciju.

XS
SM
MD
LG