Dostupni linkovi

Studenti prava dali Skupštini Srbije potpise za donošenje 'rezolucije ugroženosti Srba u CG'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Studenti Pravnog fakulteta u Beogradu, koji organizuju "skupove podrške srpskom narodu u Crnoj Gori", predali su 27. februara Skupštini Srbije potpise za donošenje skupštinske "rezolucije ugroženosti Srba u Crnoj Gori".

Predsednik Studentskog kluba tog fakulteta, Nemanja Vučković, kazao je novinarima da je od 28. januara do 3. februara sakupljeno 15.000 potpisa.

Studenti traže da poslanici Skupštine Srbije donesu rezoluciju koju studenti predlažu, "da se tim aktom jasno stavi do znanja i da se srpska vlast opredeli da postoji ugroženost srpskog naroda i imovine Srpske pravoslavne crkve" u Crnoj Gori, naveo je Vučković.

On je rekao da studenti smatraju da "režim Mila Đukanovića" u Crnoj Gori krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, međunarodne sporazume i druga međunarodna akta.

"Tražimo od Srbije da mu (Đukanoviću) se nanese diplomatska šteta. Da reakcija bude mirna i tiha, ali konkretna", kazao je Vučković.

Protesti pristalica Srpske pravoslavne crkve (SPC) počeli su najpre u Crnoj Gori, a potom i u pojedinim gradovima Srbije, nakon što je crnogorski parlament usvojio Zakon o slobodi veroispovesti krajem 2019. godine.

Taj zakon je za SPC sporan zbog člana koji propisuje da verske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja se sagrađena ili je bila u državnoj svojini do 1918. godine. Ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati državnom.

U SPC ne prihvataju objašnjenja iz vlasti gde podsećaju da će se Zakon primenjivati na sve verske zajednice u Crnoj Gori.

Litija SPC u Podgorici: 'Ovo je prava Crna Gora'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

XS
SM
MD
LG