Dostupni linkovi

Protest policajaca u Bihaću: 'Jednak tretman za sve budžetske korisnike'


Protest policajaca u Bihaću, 27. februar
Protest policajaca u Bihaću, 27. februar

Na gradskom trgu u Bihaću održani su u četvrtak 27. februara mirni protesti policijskih službenika Unsko-sanskog kantona koji su nezadovoljni svojom visinom osnovice za obračun plate od 280 konvertibilnih maraka (KM) odnosno 140 eura.

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona, koji broji oko 700 članova, traži povećanje osnovice na 302 KM (150 eura), odnosno njeno izjednačavanje sa osnovicom drugih budžetskih korisnika.

"Ostajemo pri svom zahtjevu i mislimo da je on u potpunosti opravdan. Protekle dvije godine, zbog migrantske krize, imali smo povećanje obima posla ali i obećanja da će u ovoj godini naše plate biti povećane. Naša trenutna osnovica je 280 KM (140 eura), dok je kod ostalih budžetskih korisnika 302 KM, tako da mi tražimo samo izjednačavanje i jednak tretman za sve", kaže Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije Unsko-sanskog kantona.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić kazao je za Radio Slobodna Evropa kako je za udovoljenje zahtjeva Sindikata policije neophodno osigurati oko dva miliona maraka u budžetu, a Vlada Unsko-sanskog kantona može ponuditi povećanje od četiri posto, odnosno obezbijediti milion konvertibilnih maraka više za ovu namjenu u budžetu za ovu godinu.

"Mi smo na početku godine najavili da će doći do povećanja plate policijskim službenicima. Sindikat traži da to bude povećanje od osam posto mi možemo ponuditi četiri posto. I jedna i druga strana treba realno sagledati stanje kako bi došli do kompromisnog rješenja", ističe Kljaić.

Protestu policije u Bihaću prisustvovao je i predsjednik Unije samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine Mirza Hadžiabdić, te predstavnici Sindikata policije nekoliko drugih kantona.

XS
SM
MD
LG