Dostupni linkovi

Potpisan ugovor sa NLB o prodaji akcija Srbije u Komercijalnoj banci


Komercijalna banka
Komercijalna banka

Ministar finansija Srbije Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke d.d (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Кremser potpisali su Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23 odsto običnih akcija Кomercijalne banke a.d Beograd, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Potpisivanjem ovog ugovora, "banka će dobiti novog strateškog partnera, koji će nakon završetka transakcije preuzeti i upravljanje bankom", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će Srbija do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra.

Akcije Srbije u Кomercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od dva odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Republici Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 milion evra.

Dodatno je predviđena i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je "veoma zadovoljan uspešnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cenom".

"Zadovoljni smo ponuđenom cenom, koja je među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne transakcije u regionu. Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na proceni vrednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard. Ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan "Srbija 2025", kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti", kazao je Mali a navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

On je rekao i da se nada "da će se transakcija uspešno zatvoriti u narednih nekoliko meseci".

Predsednik Izvršnog odbora NLB d.d. Blaž Brodnjak je istakao da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju Кomercijalne banke.

"Ova transakcija predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB grupe nakon uspešnog završetka procesa privatizacije naše banke u 2019. godini. Jačanje prisustva u Srbiji, našem najvećem i veoma atraktivnom inostranom tržištu, predstavlja naš strateški prioritet. Кao rezultat transakcije, tržišni udeo u ukupnoj aktivi NLB-a u Srbiji povećaće se na preko 12 odsto, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji i ispuniti strateški cilj da postane jedna od vodećih banaka na svim tržištima na kojima posluje", kazao je Brodnjak.

Brodnjak je rekao da će "obim poslovanja NLB-a u Srbiji biti daleko najveći unutar grupacije izvan granica Slovenije".

Kako se pojašnjava u saopštenju Ministarstva finansija "nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Кomercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija".

Proces pronalaženja strateškog partnera za Кomercijalnu banku započet je javnim pozivom 31. maja 2019. godine, u toku kojeg je investiciona banka Lazard, koja je savetnik Republike Srbije u ovom procesu, kontaktirala 28 renomiranih finansijskih institucija širom sveta, od čega su polovina bile banke, a druga polovina investicioni fondovi.

Od tog broja, njih šest je poslalo Pisma o zainteresovanosti, nakon čega su najpre stigle četiri neobavezujuće ponude, a zatim i tri obavezujuće. Nakon sveobuhvatne analize obavezujućih ponuda i preporuka savetnika, izvršeno je njihovo rangiranje.

Pregovori sa prvorangiranim ponuđjačem, Novom Ljubljanskom bankom, otpočeli su 27. decembra 2019. godine a po okončanju pregovora, Vlada Republike Srbije je na sednici 20. februara 2020. godine, usvojila Nacrt ugovora o kupoprodaji 83,23 odsto akcija Кomercijalne banke.

XS
SM
MD
LG