Dostupni linkovi

Srbija: Počinje isplata stare devizne štednje


Zgrada nekadašnje Ljubljanske banke sada Nove Ljubljanske banke (NLB)
Zgrada nekadašnje Ljubljanske banke sada Nove Ljubljanske banke (NLB)

Ministarstvo finansija saopštilo je danas da će isplata prve rate devizne štednje bivšim štedišama SFRJ početi 28. februara, te da ovim postupkom Srbija ispunjava svoju međunarodnu obavezu isplate devizne štednje po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

U saopštenju se navodi da je Srbija za potrebe realizacije ovog pravnog posla "emitovala obveznice u ukupnom iznosu od 87 miliona evra, koje su danas upisane na račune štediša kojima je utvrđeno pravo na isplatu, dok je za isplatu prve rate opredeljeno ukupno 10,89 miliona evra".

"Isplata devizne štednje obavlja se na osnovu Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ“.

Navode i da će se isplata novca vršiti u osam jednakih polugodišnjih rata počev od 28. februara, kada dospeva prva rata, zaključno sa 31. avgustom 2023. godine kada dospeva osma i poslednja rata.

"Štediše će u ovoj godini primiti još jednu ratu, i to 31. avgusta. Iznos od 87,1 milion evra obuhvata više od 6.400 štediša kojima je utvrđeno pravo na isplatu štednje", zaključeno je u saopštenju Ministarstva finansija Srbije.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu krajem 2012. godine donio je presudu prema kojoj su Slovenija i Srbija dužne vratiti staru deviznu štednju, odnosno novac ulagan u podružnice Ljubljanske banke izvan Slovenije i Invest banke izvan Srbije na prostoru bivše Jugoslavije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG