Dostupni linkovi

Vlada Kosova tvrdi da je Tači prekršio Ustav i traži razrešenje


Hašim Tači
Hašim Tači

Ured premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) došao je do zaključka da je aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci), 2013. godine, dok je bio premijer, prekršio Ustav Kosova i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa predsedničke funkcije.

Iz Kabineta premijera saopšteno je da je Kurti obavestio predsednicu Skupštine Vjosu Osmani o navodnim ustavnim kršenjima u "tajnom sporazumu" iz 2013, između tadašnjeg premijera Kosova Hašima Tačija a danas predsednika, i tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmusena (Fogh Rasmussen).

Kako se navodi u saopštenju za medije Vlade Kosova, Tači je putem sporazuma u ime Kosova prebacio KFOR-u (Misija NATO-a na Kosovu) apsolutno pravo veta nad svim budućim misijama Bezbednosnih snaga Kosova na severu zemlje za izvestan period.

Tači je u pismu koje je prosledila Vlada Kosova, osigurao Rasmusenu da će Bezbednosne snage Kosova ići na sever samo uz prethodnu dozvolu KFOR-a.

Kurti je u zvaničnom dopisu predsednici Skupštini Kosova naveo da je nakon preuzimanja premijerske dužnosti angažovao svoje osoblje da analizira sadržaj ovog "tajnog sporazuma, kao i ustavne implikacije".

Kako se dodaje, cilj Kurtija je bio da obavesti predsednicu Skupštine, Osmani, o postojanju jednog takvog sporazuma, kao i o analizi njegovog ureda.

Pismo Tačija Rasmusenu koje je javnosti obznanio Kurti
Pismo Tačija Rasmusenu koje je javnosti obznanio Kurti

Na osnovu ocene koja je prosleđena i medijima, "potpisivanje jednog takvog sporazuma, koji omogućava prenos suverenih ovlašćenja na jednu drugu međunarodnu organizaciju, a potom i prikrivanje tog sporazuma od poslanika Skupštine, ima niz ozbiljnih implikacija ustavne prirode".

Ista analiza zaključuje da je Tači, dok je bio premijer, teško prekršio Ustav i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa mesta predsednika države.

Kurti, međutim, ističe da želi da bude jasan i da kao premijer ne izražava nikakav stav za ili protiv tajnog sporazuma, što se tiče njegovog sadržaja.

"Ja, kao premijer, razumem i visoko cenim važnost saradnje Kosova sa NATO-om u cilju potpune sigurnost i teritorijalnog integriteta Kosova i njenih građana. I ja, kao premijer, garantujem Skupštini, kao i svim građanima, da neću poduzeti nijedan korak koji će dovesti u opasnost to neophodno savezništvo za bezbednost naše zemlje", navodi se u Kurtijevom dopisu.

Isti dopis je prosleđen predsedniku Tačiju i glavnom državnom tužiocu, Aleksandru Ljumeziju (Lumezi).

Radio Slobodna Evropa (RSE) je u februaru 2019. pisao o tome kako je Tači 2013. obećao NATO-u da Bezbednosne snage Kosova neće ići na sever Kosova bez saglasnosti KFOR-a i da o tome postoji razmena pisama između Tačija i Rasmusena.

Na osnovu Ustava Kosova, predsednik Kosova se može razrešiti odlukom Skupštine ukoliko Ustavni sud smatra da je on izvršio tešku povredu Ustava ili ukoliko je kažnjen za neko krivično delo ili kada nije u stanju da obavlja dužnosti ove funkcije zbog nesposobnosti ili teške bolesti.

Procedura razrešenja predsednika se inicira putem jedne trećine poslanika Skupštine, koji potpisuju peticiju.

Ukoliko peticija navodi kršenje Ustava, ista se odmah mora podneti Ustavnom sudu, koji donosi odluku u roku od sedam dana od dobijanja peticije.

Ukoliko Ustavni sud odredi da je izvršena povreda Ustava, Skupština može razrešiti predsednika sa dve trećine glasova svih poslanika.

XS
SM
MD
LG