Dostupni linkovi

UN produžile sankcije Jemenu


Huti u Jemenu, prema tvrdnjama UN-a, od 2019. imaju novo oružje, dronove i krstareće rakete slične oružju proizvedenom u Iranu

Savet bezbednosti UN produžio je do februara 2021. svoj režim sankcija u Jemenu posle vrlo napetih pregovora Londona i Moskve koja je uz pretnju veta odbacila svako pominjanje Irana, čak i implicitno.

Rezoluciju koju je predložila Velika Britanija usvojilo je 13 zemalja članica SB UN, dok su Rusija i Kina ostale uzdržane.

Sankcije koje su isticale u sredu, uključuju produženje mandata stručnjaka UN zaduženih za kontrolu embarga na oružje uvedenog 2015. i mogućnost zamrzavanja imovine i uvodjenja zabrane putovanja.

Iako nije bilo većih teškoća prilikom pregovora poslednjih nedelju dana Rusija se iznenada juče usprotivila tekstu koji je pripremila Velika Britanija, i zapretila da će pribeći pravu veta, navele su diplomate.

Moskva je odbila svako pominjanje Irana, koji se pominje u poslednjem izveštaju stručnjaka UN, navode isti izvori.

U tom dokumentu stručnjaci tvrde da jemenski Huti pobunjenici od 2019. imaju novo oružje, dronove i krstareće rakete od kojih neki imaju tehničke karakteristike slične oružju proizvedenom u Iranu.

Iran koji podržava Hutije je uvek demantovao da ih snabdeva oružjem.

Na kraju je izbačeno iz teksta svako pominjanje sličnosti oružja Hutija sa oružjem proizvedenim u regionu.

U Jemenu se već pet godina sukobe Huti koje podržava Iran i vladine snage koje od 2015. podržava vojna koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom. Prema više nevladinih organizacija u ratu je poginulo desetine hiljada ljudi, uglavnom civila, i rat je prema UN izazvao najveću huanitarnu krizu na svetu.

XS
SM
MD
LG