Dostupni linkovi

Bilčik: Ako EU ne uspije, Zapadni Balkan će biti izložen trećim stranama


Vladimir Bilčik
Vladimir Bilčik

Aktuelna politička i društvena situacija u Crnoj Gori nastala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, stanje pristupnih pregovora sa EU, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i napredak u oblasti vladavine prava, bile su teme osamnaestog sastanka Parlamentarnog odbora Crne Gore i Evropske Unije za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

POSP čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta i razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Ukoliko Evropska Unija ne uspije sa svojom politikom na Zapadnom Balkanu, biće to neuspjeh za sve nas. I čitav region će biti nestabilan i više izložen destabilizirajućim uticajima trećih strana koje ne rade u skladu sa standardima. Mi to ne želimo i nadam se da ćemo vidjeti konkretne rezultate u budućnosti“, saopštio je kopredsjedavajući sastankom POSP i šef delegacije Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik na početku sjednice Parlamentarnog odbora.

Kada je riječ o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Bilčik je saopštio da se delegacija srela sa predstavnicima Vlade Crne Gore i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, nadajući se da će doći do dijaloga kako bi se prevazišli problemi oko Zakona o slobodi vjeroipovijesti i za druga otvorena pitanja.

„Podstičemo sve da izbjegavaju nasilje i zapaljivu retoriku kada se govori o ovim pitanjima“, rekao je Bilčik koji je prethodno konstatovao da se delegacija Evropskog parlamenta nalazi u Crnoj Gori kako bi povratili povjerenje u proces proširenja EU.

Članovi Parlamentarnog odbora su u Skupštini Crne Gore su prisustvovali oštroj raspravi između poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista i opozicionog Demokratskog fronta, prvoj nakon usvajanja Zakona o slobodi vjerosipovijesti (27.decembra 2019. godine) kada su poslanici Demokratskog fronta udaljeni iz parlamenta i privedeni u policijsku stanicu zbog incidenata u plenarnoj sali.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta su iskoristili prisustvo evropskih parlamentaraca da optuže vladajuću koaliciju za hapšenje poslanika, pokušaj otimanja crkvene imovine preko Zakona o slobodi vjeroipovijesti i represiju nad građanima. DF je pozvao evropske parlamentarce da prestanu da podržavaju crnogorsku vlast. Poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista su odbacili navode opozicije, konstatujući da je u cijelom regionu Zapadnog Balkana pojačana nacionalistička retorika, a to se događa kada se „pojavi zastoj u promociji evropskih politika“.

Marković: Crkva se stavlja iznad države

Sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju je predvodio predsjednik Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Vladimir Bilčik, razgovarao je i crnogorski premijer Duško Marković.

Govoreći o stanju u društvu nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, predsjednik Vlade je kazao da se Crkva u Crnoj Gori „stavlja iznad države, ne priznajući njenu suverenost i nezavisnost, i iskazujući ambiciju da odlučuje o političkim akterima odnosno da utiče na izbor vlasti“.

„To je pogrešno, neprihvatljivo i nedopustivo u civilizovanom svijetu“, kazao je premijer Marković iskazujući odlučnost državnih organa da očuvaju mir i stabilnost kao i svaki put za proteklih trideset godina, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

XS
SM
MD
LG