Dostupni linkovi

Misteriozno bogatstvo prijatelja novog ruskog premijera


Aleksandr Udodov ima misterioznu prošlost i mnogo novca.
Aleksandr Udodov ima misterioznu prošlost i mnogo novca.

Rusija ima poslovnu zvijezdu u usponu - Aleksandra Udodova, preduzetnika čiji je očigledni uspjeh nastao pametnim ulaganjima i upravljanjem finansijama te patriotskim osjećajem.

Barem je to slika dobivena iz iznenadnog niza članaka u prokremaljskim medijima o Udodovu, vlasniku poljoprivredne kompanije 'Gljive duge' i nekoliko trgovačkih centara, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Vrijeme objave članaka možda nije slučajno: vjeruje se da je Udodov blizak prijatelj premijera Mihaila Mišustina, bivšeg šefa Porezne službe kojeg je prošlog mjeseca Vladimir Putin, u iznenađujućem potezu, imenovao na drugu najvišu državničku poziciju.

Udodov (50) igra u istoj amaterskoj hokejaškoj ekipi kao i Mišustin i putovao je s njim u inostranstvo kao dio službene ruske delegacije 2008. Prema istrazi Fonda za borbu protiv korupcije opozicionog političara Alekseja Navaljnija, poklonio je dvije parcele izvan Moskve Mišustinovoj sestri dok su dva stana koja je kupio u glavnom gradu na kraju završila u rukama Mišustinovih sinova.

I poput bogatstva mnogih privrednika koji imaju veze sa visokim ruskim vladinim zvaničnicima, Udodovo bogatstvo izgleda isto tako neobjašnjivo.

Njegovo bogatstvo bit će budno nadgledano kako bude teklo Mišustinovo napredovanje. Budući uspjesi - ili nedostatak istih - mogli bi biti pokazatelji da li će novi premijer, na kojeg Putin računa da će poboljšati ekonomiju i podići životni standard u periodu koji bi mogao biti Putinov posljednji predsjednički mandat, biti u stanju učvrstiti snagu svog ureda protiv konkurentskih frakcija u eliti.

Misteriozna prošlost

Udodov potiče iz skromnog grada u Dagestanu na sjevernom Kavkazu, udaljenog 1.500 kilometara od Moskve. Investirao je u dvije imovine u blizini Kremlja koja vjerovatno vrijedi više od 130 miliona dolara. Njegov udio u investicijama u firmi 'Gljive duge' - koja godišnje proizvede oko 17.000 tona jestivih gljiva u regiji Kursk - bio je oko 60 miliona dolara.

Udodova 'lična web stranica', dijeli prijateljske natpise iz medija ali ćuti o onom šta je pozadina njegovog meteorskog uspona.

Prema kratkoj biografiji u dnevnim novinama Moskovski komsomoletsk i materijalu na njegovoj web stranici, preduzetnik je napredovao s upravljanja moskovskim kancelarijom latvijske logističke kompanije krajem 1990-ih do kupovine udjela u njemačkoj kompaniji za prijevoz tereta sredinom 2000-ih, da bi potom zgrabio vrhunski moskovski tržni centar vrijedan desetine miliona dolara početkom prošle decenije.

Osim njegovog rođenja 1969. i diplomiranja na kijevskom univerzitetu 2001. i diplomom pravne prakse, biografija na njegovoj web stranici ne spominje nikakav posao ili bilo šta drugo do 2010. godine, kada piše da je radio pet godina kao potpredsjednik u velikoj ruskoj energetskoj kompaniji Itera Group. Članak iz 2011. ruskog dnevnika Komersant o ilegalnoj poreskoj shemi navodi suprotno, opisujući Udodova kao "službeno nezaposlenog".

U svakom slučaju, do 2010. Udodov je već stekao nekoliko nekretnina u inostranstvu, u vrijednosti više od 40 miliona dolara, prema švicarskim medijskim izvještajima i podacima koje je dobio RSE.

Pod istragom

Jedna od tih stranih investicija - kupovina hotela vrijednog četiri miliona američkih dolara u gradu Lucernu, uz obećanje da će uložiti 45 miliona dolara za njegovo proširivanje – nagnala je švicarske vlasti da pokrenu istragu o pranju novca, prenijeli su švicarski mediji početkom 2012. godine. Nije jasno kada su vlasti pokrenule istragu.

Udodov je hotel prodao 2013. godine, a istragu su okončale švicarske vlasti bez podignute optužnice.

U aprilu 2011. ruska policija tražila je pretres Udodovog stana u Moskvi vezano za pokušaj fiktivne kompanije da povrati 1,8 milijardi rubalja (tada oko 60 miliona dolara) zbog navodnog viška poreza, ali je on zemlju napustio nekoliko dana ranije, navodi se u izvještaju Kommersanta.

Udodov je poslije nekoliko dana dao izjavu kojom je odbacio izvještaj Komersanta, rekavši da je zaposlen u Iteri i da je trenutno u inostranstvu zbog posla. Tvrdio je da nije bio pod istragom.

Međutim, prema internetskom izdanju Open media, Udodov se pojavio kao ključni svjedok slučaja u kojem je pet ljudi na kraju osuđeno za pokušaj poreske prevare i osuđeno na zatvor.

Mišustin je u to vrijeme bio zadužen za rusku poresku službu od aprila 2010. godine, dok ga Putin prošlog mjeseca nije imenovao premijerom.

Ruski premijer Mihail Mišustin (lijevo) i predsjednik Vladimir Putin stižu na sastanak kabineta prošlog mjeseca.
Ruski premijer Mihail Mišustin (lijevo) i predsjednik Vladimir Putin stižu na sastanak kabineta prošlog mjeseca.

Medijski naslovi

Ako je Mišustin bio daleko od poznatog imena u Rusiji prije njegovog naglog imenovanja za šefa kabineta u januaru, Udodov je bio nepoznat široj javnosti.

To se promijenilo prilično brzo. U nekoliko nedjelja od Mišustinovog imenovanja, u raznim prodržavnim medijima pojavili su se članci koji opisuju Udodova kao pronicljivog čovjeka sa uspješnim preduzećima koja pomažu Rusiji da napreduje.

"Posao supstitucije uvoza Aleksandra Udodova udvostručio je prihode u jednoj godini", naslov je bio februarskog članka o firmi 'Gljive duge' u Komsomolskaja pravda, visokotiražnom tabloidu koji rijetko objavljuje priče o zaradama naginjući se više u pravcu kriminala, slavnih i drugih senzacija.

"Evropski kargo biznis Aleksandra Udodova porastao je za osam odsto", bio je naslov koji je Sobesednik objavio krajem januara. Pregled web stranice Sobesednik pokazuje da nije objavio nijedan drugi članak koji se fokusira na zaradu kompanije u ovoj godini.

"Aleksandar Udodov: Biografija investitora koji razvija nacionalnu ekonomiju", bio je naslov teksta Moskovskog komsomoletsa u februaru o profilu preduzetnika i njegovim različitim poduhvatima.

Nijedan od tih članaka nije naveo autora. Posmatrači kažu da ton, vrijeme objavljivanja i očigledan nedostatak istraživačkog pristupa tih tekstova mogu ukazivati na plaćenu promotivnu kampanju.

Udodov nije odmah odgovorio na pitanja RSE-a koja se tiču njegove radne istorije i izvora njegovog bogatstva.

Pored rada kompanije 'Gljive duge' i kargo posla u Njemačkoj, Udodov posjeduje sanatorijum u južnom dijelu Krasnodara, tri trgovačka centra u Moskvi, te po jedan tržni centar u moskovskoj regiji i Kalugi.

Prema Udodovoj web stranici i člancima, radio je u logistici 1990-ih, a potom je kupio kontrolni udio u njemačkoj kompaniji VG Cargo 2004. godine.

VG Cargo je u 2013. ostvario dobit od 500.000 dolara, od čega je polovina pripadala Udodovu, navodi se u finansijskim saopštenjima kompanije, koje je RSE dobio iz službe o komercijalnim podacima.

VG Cargo je objavio gubitke u ukupnom iznosu od oko 5,4 miliona dolara u naredne četiri godine i smanjio je broj zaposlenih napola, prema finansijskim izvještajima. Podaci iz 2018. i 2019. godine nisu bili dostupni.

Tržni centri

Udodovo bogatstvo procvjetalo je u 2010-im, deceniji kada je rusko blagostanje postalo loše nakon što su svjetske cijene nafte pale a zapadne zemlje uvele sankcije nakon moskovskog zauzimanja Krima 2014. godine, čime je započeo period stagnacije i smanjenja raspoloživog dohotka za većinu stanovništva.

Udodov je kupio luksuzni šoping centar 'Gimenej' u centru Moskve 2011. godine, navodi se na njegovoj web stranici. Ruski mediji izvijestili su da ga je kupio od Peresvet-Investa, građevinske firme koja je bila u problemima nakon globalne finansijske krize 2008-2009.

Ruski stručnjaci za nekretnine procjenili su vrijednost Gimeneja između 80 i 110 miliona dolara u vrijeme kada ga je Udodov kupio, prenose lokalni mediji. Udodov je rekao da je uložio još 20 miliona dolara za obnovu zgrade u narednim godinama. Investitori često pozajmljuju velike količine novca za kupovinu imovine koja donosi profit, kao što su tržni centri, koristeći zgradu kao obezbjeđenje.

Kupovina je uslijedila prije nego što su SAD i druge zapadne zemlje počele uvoditi sankcije Rusiji 2014. godine, poslije preuzimanja Krima i podrške separatistima koji su doprinijeli rasplamsavanju rata u kojem je na istoku Ukrajine poginulo više od 13.000 ljudi.

Sankcije, niske cijene energenata i drugi faktori odveli su Rusiju u recesiju i radna mjesta u tržnim centrima su opadala dok se gomila kupaca smanjivala zajedno s novčanicima, šteteći njihovoj profitabilnosti.

Kako je kriza postajala sve dublja, Udodov je napredovao.

Kupio je 'Jakimanku 26', luksuzni trgovački centar pored Gimeneja, za oko 23 miliona dolara u januaru 2015. godine. U toku je obnova, koja prema procjeni stručnjaka košta oko osam miliona dolara, i nije u potpunosti otvoren.

Udodov je 2015. godine također otvorio tržni centar u moskovskom predgrađu, a drugi u regiji Kaluga jugozapadno od glavnog grada 2013. godine.

Posao sa gljivama

Dok je Rusija tražila da zamijeni zapadne namirnice koje je zabranila u znak odmazde zbog sankcija - naveliko najavljivani napor koji je vlada nazvala "supstitucija uvoza" - Udodov je počeo ulagati u svoj posao s gljivama. Proizvodnja je pokrenuta 2017. godine.

On i njegov partner uložili su najmanje 5,1 milijardi rubalja (80 miliona dolara) u projekat, navodi se u članku Komsomolskaja pravda. Ruske poljoprivredne kompanije ispunjavaju uslove za subvencionisane zajmove i poreske olakšice.

Biznismen je primio znatan priliv gotovine u 2017. godini, kada je prodao dvije parcele zemljišta u Moskvi namijenjene za izgradnju nebodera za oko četiri milijarde rubalja (66 miliona dolara). Evidencija imovine pokazuje da su parcele registrovane godinu dana ranije na Udodova i drugog čovjeka, Mihaela Davidjanjeca.

Ruska medijska kuća RBK tada je izvijestila da akteri na moskovskom tržištu nekretnina nikada nisu čuli za Davidjanjeca i da se njegovo ime nikada nije pojavilo tokom pregovora o prodaji.

Biznismen iz sektora nekretnina rekao je ta RBK da je Udov "papirni preduzimač", odnosno osoba koja kupuje zemlju, prikuplja dozvole za izgradnju i onda to prodaje za profit.

Mišustin je na čelu Federalnog katastra za nekretnine, koji vodi zemljišne knjige, od marta 2004. do decembra 2006. Zatim je rukovodio novoformiranom agencijom odgovornom za posebne ekonomske zone - područja u kojima razvoj i trgovina imaju porezne olakšice i druge podsticaje - do februara 2008.

Udodov je bio jedan od nekolicine ljudi koji su u pratnji Mišustina i potpredsjednika vlade Sergeja Nariškina bili na službenom putovanju u Dubaiju u januaru 2008., kako bi napravili prezentaciju o ruskim posebnim ekonomskim zonama bogatom emiratu, koji svoje bogatstvo ulaže na globalnoj razini.

Prema časopisu Midlist kompani njuz vajer (Middle East Company News Wire), ostali prisutni bili su Boris Fjodorov, Mišustinov bivši šef u poreznoj agenciji u 1990-im i suosnivač moskovske investicione kompanije UFG Aset menadžemnt (UFG Asset Management); Amerikanac Čarls Rajan (Charles Ryan), drugi suosnivač UFG-a; i Vitalij Kačur, koji je radio u Udodovoj firmi VG Cargo.

Kačur je kasnije osuđen pod optužbom da je učestvovao u neprijateljskom vlasničkom preuzimanju jedne moskovske zgrade. Odslužio je preko četiri godine zatvora prije nego što mu je odobrena uslovna sloboda 2017. godine.

Midlist kompanija njuz vajer opisao je Udodova kao predstavnika druge firme – Megon trejding korporejšn (Magon Trading Corporation). Napori da se potvrdi postojanje firme pod tim imenom nisu bili uspješni, što ga čini jednom od nekoliko misterija oko Udodovog radnog statusa za posljednju deceniju.

U člancima odvojenim od vala pozitivnog izvještavanja o Udodovu, nekoliko ruskih novina objavilo je da je Udodov tokom 2000-ih bio potpredsjednik Peresvet-Investa, čiji je bankrot ostavio stotine ljudi koji su čekali završetak stanova koji su već bili plaćeni.

Jednom od suosnivača Peresvet-Invest, Oleg Pronin, trenutno se sudi zbog pranja novca.

Open media je izvijestio da su Udodov i Fjodorov, putem jednog od fondova privatnog kapitala u okviru svog UFG Aset menadžmenta, investirali u moskovsku banku Unifin.

Pojedini mediji su objavili da je Mišustin pozvao Udodova da mu se pridruži u UFG-u za vrijeme njegova mandata tamo. UFG je ranije ovog mjeseca rekao da Udodov nikada nije radio za kompaniju.

Međutim, švicarski časopis Beobachter, koji je u martu 2012. objavio detaljnu priču o Udodovu i optužbama protiv njega o pranju novca, tvrdio je da se Udodovo ime nalazilo na web stranici UFG-a nekoliko sedmica prije nego što je započela njihova priča, ali je uklonjeno.

XS
SM
MD
LG